KPMG’nin hazırladığı ‘Venture Pulse 2020’ raporuna göre Covid-19’a yakalanmadan geçen bu yılın ilk üç ayında küresel girişim yatırımlarına 61 milyar dolar geldi.
Salgın etkisindeki ikinci çeyrekte gerileme beklenirken ABD’li Zynga’nın haziran ayında Peak Games’i 1,8 milyar dolara satın almasıyla Türk şirketlere 2020 yılının ilk yarısında yapılan yatırım miktarı 1,9 milyar doların üzerine çıktı. Covid-19’un da etkisiyle sağlık alanında biyoteknoloji, dijital sağlık, ilaç ve yaşam bilimleri, hastalıkların tahmini için yapay zeka modellemesi ve medtech alanlarında faaliyet gösteren girişimlerin önümüzdeki günlerde yıldızının daha da parlaması bekleniyor.
KPMG’nin dünyadaki girişim ekosisteminin nabzını tuttuğu ‘Venture Pulse 2020’ raporunun ilki yayımlandı. 2020’nin ilk üç ayında girişim ekosisteminin gelişimini değerlendiren rapor, Covid-19 etkisinin henüz hissedilmediği dönemde girişim yatırımlarındaki büyümeyi inceliyor. Covid-19 sonrası döneme ilişkin beklentilere yer veriyor.
‘Venture Pulse 2020’ raporuna göre bu yılın ilk üç ayında küresel girişim ekosistemi 4 bin 260 adet işlemle 61 milyar dolar yatırım almayı başardı. Rapora göre, pandemi öncesi yıla sağlam başlayan girişim yatırımlarından önemli başlıklar şöyle:
Brexit süreci ve devam eden ABD-Çin ticaret savaşı dahil olmak üzere küresel siyasi ve ekonomik belirsizliklere rağmen, 2020’nin başında çoğunlukla olumlu bir görünüm vardı.
ABD ve Avrupa’daki girişimler oldukça güçlü yatırımlar aldı
ABD’de sürücüsüz otomobil çağırma uygulaması Waymo 2,25 milyar dolar, sürdürülebilir altyapı çözümleri sunan Generate Capital şirketi 1 milyar dolar topladı. Avrupa’da, İngiltere merkezli finans teknolojisi şirketi Revolut 500 milyon dolarlık bir yatırım çekerken, mobilite hizmeti veren Lilium 240 milyon dolar yatırım aldı.
Fintech’ler ilk çeyrek boyunca küresel anlamda popülerliğini korudu. Dijital bankacılık hizmetleri veren ABD merkezli Chime 500 milyon dolar, İngiltere merkezli Revolut 500 milyon dolar, İsveç merkezli Klarna 200 milyon dolar, Avustralya merkezli Xinja 160 milyon dolar yatırım aldı.
Tek işlemle 1,9 milyar dolar
Startups.watch verilerine göre Türkiye’de ise girişim ekosistemi 2020’nin ilk çeyreğinde 32 işlemle 42,3 milyon dolar yatırım aldı. İkinci çeyrekte gerçekleşen 21 yatırımla birlikte toplam yatırım tutarı 1 milyar 881 milyon doları aştı.
İkinci çeyrekteki en büyük işlem ABD’li Zynga’nın haziran ayında Türk oyun şirketi Peak Games’i 1,8 milyar dolara satın alması oldu. Peak Games böylece 1 milyar doları aşan değerleme ile Türkiye’nin ilk ‘Unicorn’ şirketi oldu.
Türk girişim ekosisteminde 2020’nin en büyük ikinci satın alması ise yine Haziran ayında gerçekleşti. Yerli ödeme platformu Payguru, Ortadoğu ve Afrika’daki büyük yatırımlarıyla dikkat çeken mobil ödeme şirketi TPAY Mobile tarafından 40 milyon dolara satın alındı.
Dünyada çeşitli ülkelerde 20 ofisi bulunan pazarlama teknolojileri girişimi Insider da yatırım turunu Haziran ayında tamamladığı 32 milyon dolarlık yatırım turu ile Riverwood Capital, Endeavor Catalyst ve Sequoia Capital’den yatırım aldı.
Insider kuruluşundan bugüne kadar aldığı toplam 46,1 milyon dolar yatırım ile 2020 yılının öne çıkan şirketlerinden oldu.
Türk site/apartman yönetimi yazılımı girişimi Apsiyon ise 5 milyon dolar yatırım çekerek, yatırımdan elde edilen nakdin uluslararası pazarlara açılmak için kullanılacağını belirtti.
Raporu değerlendiren KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Hizmetleri Şirket Ortağı Gökhan Kaçmaz, ülkemizde 2020’nin ilk yarısında gerçekleşen çok sayıda yatırım işlemi nedeniyle Covid-19’un etkisinin tam anlamıyla hissedilmediğini vurguladı. Kaçmaz, “Yılın ilk yarısındaki pozitif manzarayı maalesef ikinci yarıda görmekte zorlanacağız. Ancak Türk şirketlere yatırım iştahı devam ediyor. KPMG Türkiye olarak 2019 yılının sonunda açıkladığımız raporda öngördüğümüz gibi oyun, ödeme sistemleri, siber güvenlik, biyoteknoloji ve hizmet olarak yazılım (SaaS) şirketlerine yatırımlar önümüzdeki dönemde de devam edecek” dedi.
Covid-19 sonrası seyahat kısıtlamaları nedeniyle sınır ötesi girişim yatırım faaliyetlerinin ikinci çeyrekte zorlandığını belirten Kaçmaz, durum tespit çalışmaları ve yüz yüze toplantıların yapılamaması nedeniyle sınır ötesi faaliyetlerin önemli miktarda aksadığını kaydetti.
Gökhan Kaçmaz, insanlığa yardım amaçlı küresel yatırımlardaki artışa dikkat çekerek, “Yatırımcılar, aşı arayan veya Covid-19 ile başa çıkmada yenilikçi yolları olan şirketleri desteklemeye çalışıyor. Mesela Bill ve Melinda Gates Vakfı, Wellcome ve Mastercard ile çalışarak 125 milyon dolar destek topladı. Birçok ülkede hükümetler Covid-19’un etkilerini ele almaya odaklanan önemli yatırımlar yapıyor.
Mart ayında Almanya merkezli CureVac, potansiyel Covid-19 aşısının üretimini ölçeklendirebilmesi için Avrupa Komisyonu’ndan 89 milyon dolar aldı. Şu anda küresel şirketler Covid-19’un sonuçlarıyla baş etmek için uğraşıyor. Dijitalleşme ve birlikte çalışabilirliği önceliklendiren şirketler, temel operasyonlarını sürdürmeye odaklandıklarından, kurumsal girişim yatırımları kısa vadede minimum düzeyde kalacak” dedi.
Dijital hizmetlerin değeri artacak
Raporda dikkat çeken dijital devrim ve küresel trendler ise şöyle yer alıyor: Çok sayıda şirket pandemide tespit ettiği eksikleri üzerinde çalışıyor ve dijital çözümlere yöneliyor.
Krizin sonunda şirketler dijitalin değerini benzeri görülmemiş bir ölçekte fark edecek. Tüketiciler için ise e-ticaret, reklam teknolojileri (adtech), dijital eğlence ve oyun, dijital öğrenme ve tüm dijital hizmetlerin değeri artacak. Bu değişim perakende ve birçok sektörü sonsuza dek dönüştürecek.
İşte yükselen trendler
Geleneksel girişim yatırımının önümüzdeki çeyrekte önemli ölçüde yavaşlaması bekleniyor. Yatırımcılara cazip gelebilecek girişim segmentleri, sağlık ve biyoteknoloji, dijital sağlık, ilaç ve yaşam bilimleri, hastalıkların yayılmasını tahmin etmek için yapay zeka modellemesi, medtech şeklinde sıralanıyor.
Çevrimiçi hizmetlerdeki artış göz önüne alındığında verimlilik çözümleri, lojistik ve teslimat, reklam teknolojileri ve çevrimiçi eğlenceye odaklanan şirketler, siber güvenlik ve veri koruma şirketleri de ilgi görecek.
- DFDS’den 450 Treyler Yatırımı ile Kara Taşımacılığına Güçlü Başlangıç
- ABD-Çin ekonomi savaşının kapsamı genişliyor!
- Asya-ABD konteyner fiyatları tırmanıyor!
- Scania’dan Talay Logistics’e 41 Adet Çekici
- MAN’ın Geleneksel Yıl Sonu Toplantısı İstanbul’da Gerçekleşti
- Türkiye’de Üretilen Yeni Transporter Satışa Sunuldu
- Talay Logistics Kontrat Lojistiği Alanında Büyümeye Devam Ediyor
- Fuso Canter Üst Yapı Üreticileri Toplantısı’nda sektörel çözümler ele alındı
- İsveç’in İlk Sürücüsüz Otobüsü Karsan Otonom e-ATAK Olacak!
- Renault Hafif Ticari Ailesini Yeniledi
- İki Liman Bir Yol Anlaşması İmzalandı: İstanbul Lojistik Bir Üs Oluyor
- Zemzem Turizm’in Tercihi Mercedes-Benz Sprinter Minibüsten Yana
- Türkiye’de Ticari Araç üretimi yüzde 12 geriledi!
- Akkoç Lojistik 101. Tırsan Treyler’ı teslim aldı
- Ağır Ticari Araçlar Sektöründe Sürdürülebilirlik; Çevresel Etkiler
- Treyler Sanayicileri Derneği 2024 Mersin buluşması
- Metalog Lojistik tercihini Tırsan Treyler’den yana kullandı
- Frigo Nevnak filosunu Renault Trucks T520 ile güçlendirdi
- Anadolu Grubu AIATA markası ile yat sektöründe
- ZF otomotiv endüstrisi için bileşenleri ‘yeniden’ üretiyor
- Tırsan’dan Ekay ve Aytaş Grubu’na Low-Bed Treyler Teslimatı
- Eurasia Rail, 11. Kez Demiryolu Sektörünün Buluşma Noktası Olacak!
- Mercedes-Benz Türk, Dünya Şoförler Günü’nü Kutladı!
- Brisa’nın Otopratik’leri UTTS Montajı Yetkisi Aldı
- Treyler için üretildi: Petlas NZ 310’u Lojistik Dünyasıyla Buluşturuyor
- CEVA Türkiye 6. Müşteri Semineri’ni Gerçekleştirdi
- MAN, kamyon ve otobüsler için akü üretimine başlıyor
- Taşımacılıkta 4 ülke için İlave Geçiş Belgeleri sağlandı
- Anadolu Isuzu’dan Çanakkale Belediyesi’ne Citiport Teslimatı
- Schmitz Cargobull’dan AYS Lojistik’e Simple Varios treyler teslimatı
- CDA Lojistik Yeni Araç Yatırımında ‘MAN’ Dedi
- Lima Logistics, globalleşme yolunda hız kesmiyor!
- Tırsan ve ZF 30 Yıllık İş Birliklerini Güçlendiriyor