Ana Sayfa GÜNCEL Tedarik zincirleri bozuldu…
GÜNCELLOJİSTİKManşet Haber

Tedarik zincirleri bozuldu…

Paylaş
Paylaş

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, Covid-19 sürecinin hem ithalatı hem de ihracatı küresel düzeyde olumsuz etkilediğini belirterek, “Ekonomik daralmaların yanı sıra nakliye ve liman operasyonları da pandemide sekteye uğradı” dedi.

Yeni tip Koronavirüs üretim ve istihdamın yanı sıra ticaret operasyonlarını da olumsuz etkilemeyi sürdürüyor. Çin de ocak ayı ile başlayan mart ayının ikinci haftasından itibaren de Türkiye’ye yayılan pandemi sürecinin ticarete etkisini değerlendiren İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Önel, pandemi ile birlikte ülkelerin tedarik zincirlerinin bozulması nedeniyle iç talebin de olumsuz etkilediğini ve bu durumun hem ihracatçılara hem de ithalatçılara doğrudan yansıdığını söyledi.

Özellikle belirli bir fiyattan belirli bir tarihte yüklemesi yapılması gereken sözleşmelerin aksadığını ifade eden Önel, “Ticaret yapan her iki tarafın da taahhütlerini yerine getirmekte zorlanması, piyasanın ciddi anlamada bozulmasına yol açtı. İhracatçılar hem üretimde hem de mal yükleme, nakliye ve liman operasyonlarında sıkıntı yaşadığı için zamanında yüklenemeyen mallar ülkelere geç ulaştı. Bu süreçte iyice gerileyen talep fiyat düşüşlerini tetikledi. Özellikle yağlı tohumlar, bakliyat ürünleri ve metallerde ciddi dalgalanmalar olması ara malı kullanan iç pazara ve ihracata ürün yapan imalatçıları zor durumda bıraktı” sözlerini kullandı.

Fiyat nedeniyle verilen siparişler iptal ediliyor

Gelen malların fiyatı düştüğü için buradaki ve yurt dışındaki alıcılar zaman zaman malları kabul etmediği için sözleşmelerin tek taraflı feshedilmesi durumlarının yaşandığını dile getiren Önel şunları söyledi: “Fiyatı düşen mallar karşılıklı olarak anlaşılarak tekrar sözleşmeler düzenlenerek antrepolara çekiliyor. Bu da tabi ki malın maliyetinde ciddi artışlara sebep oluyor. Zaten piyasadaki talebin düşük olması fiyatları aşağı çekerken, bütün yük üretici ve tüccarın üzerinde kalıyor. Bu süreçle ilgili beklentimiz özellikle liman masraflarında bir düzenleme yapılması ve demoraj ardiye gibi ürün maliyetinde ciddi yer tutan kalemlerin standart olması gerekmektedir.”

Paylaş
İlgili Haberler

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araç Ailesi Büyümeye Devam Ediyor

Mercedes-Benz, hafif ticari araç segmentinde 2024’ün ilk 10 ayı geçen yılın aynı...

Ferrari yarış lojistiği için 16 IVECO daha aldı

Scuderia Ferrari HP, IVECO model araçlardan oluşan filosuna 15 adet IVECO S-Way...

ODMD Ekim Ayı Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı Raporunu Açıkladı

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 Ekim ayında %4 azalırken, otomobil...

Mercedes-Benz Türk İkinci El Markaları TruckStore ve BusStore ile Fark Yaratıyor

Mercedes-Benz Türk ikinci el araç markaları TruckStore ve BusStore, zengin araç portföyü...