Çekirdek enflasyonda Ağustos’taki geri çekilme, Eylül ayında yükselişle telafi edilmiş oldu. TCMB’nin geçen ay faiz indirimi gerekçesi olarak gösterdiği çekirdek enflasyonun bu yükselişi sonrasında vereceği karar merak ediliyor.
2021 yılı Eylül ayı enflasyonu bir önceki aya göre %1.25, bir önceki yılın aynı ayına göre %19.58 artış gerçekleşti. Beklentiler aylıkta %1.30 ve yıllıkta %19.64 seviyesindeydi, gıda fiyatları artışının sınırlı olması enflasyonun beklentiler altında kalmasını sağladı. Gıda ve enerji hariç C tanımlı çekirdek enflasyon ise %16.76’dan %16.98’e yükseldi. Son üç aylık C çekirdek enflasyonun ortalaması ise %16.99 oldu. Çekirdek enflasyonda Ağustos’taki geri çekilme, Eylül ayında yükselişle telafi edilmiş oldu. TCMB’nin geçen ay faiz indirimi gerekçesi olarak gösterdiği çekirdek enflasyonun bu yükselişi sonrasında vereceği karar merak ediliyor. 7 Ekim’de TCMB Yatırımcı Toplantısı gerçekleştirilecek. Toplantı sunumundaki değerlendirmeler ve soru-cevap kısmında gelecek cevaplar, 21 Ekim TCMB Para Politikası Kurulu toplantısı için faiz indirimi beklentilerini belirleyecek.
ABD’de Ağustos ayı PCE Core %3,6 yıllık arttı, bu 30 yılın en yüksek artışı oldu
Kişisel harcamaların aylık %0,8 yükselmesi, Michigan Tüketici Güveni endeksinin beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi tüketimin yeniden canlandığını gösterdi. Eylül ayı ISM endeksi hem beklentinin hem de Ağustos ayının üzerinde gerçekleşti. Güçlü ekonomik gerçekleşmeler sonrasında, tarım dışı istihdam beklentilerden belirgin sapma göstermezse, FED 3 Kasım’da varlık alımını azaltacaktır. Haftanın en önemli verisi kuşkusuz Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verisi olacaktır. Eylül ayında 460 bin istihdam artışı bekleniyor. Bu hafta, merkez bankalarına yönelik beklentilerin şekillenmesi açısından önemli bir hafta olacaktır.
Yatırımcı Toplantısı önem kazandı
TCMB çekirdek TÜFE’de başlayan düşüşü gerekçe göstererek faiz indirimini başlatmıştı. Ağustos ayında başlayan çekirdek enflasyonda düşüş, Eylül’de sona erdi. TCMB 7 Ekim’de gerçekleşecek Yatırımcı Toplantısı’nda vereceği mesajları yakından takip edeceğiz. Dolar/TL’nin toplantıya kadar 8.8235-8.8825 aralığında hareket etmesini bekliyoruz.
BIST’in tepkisine yurt dışı engeli
BIST100’ün Cuma günkü tepki hareketi yurt dışı borsaların gün içi satış baskısı nedeniyle sınırlı kalmıştı, dün yine ABD borsalarına gelen satışlar gün sonunda eksi kapatmamıza neden oldu. Dünkü eksi kapanış sonrasında, kısa vadede 1395-1407 arasında güç toplama çabasının devam etmesini bekleyebiliriz.
Ekim vadeli BIST30 kontratı
1517-1519 direnç bölgesi geçilemedi, tepki hareketi yardımcı indikatörlerde pozitif uyuşmazlıklara rağmen başlayamadı. MACD pozitif bölgeye kadar yükselmiş ve RSI geçen haftadan bu yana 50 üzerinde hareket etmeye başlamıştı. Yeniden 1484 desteğine doğru geri çekilme, yatayda güç toplama ihtiyacını gösteriyor. 1484-1518 aralığı içerisinde kısa vadede yatay hareket bekleyebiliriz.
Ekim vadeli Dolar/TL
9.00 altında ikinci günlük kapanış gerçekleşti. Ortalamalar yataya geçerken, RSI 50 sınırına geriledi. 27 Ekim vade sonu olduğu için spot dolar kurunda yatay seyir devam ettikçe vadeli kontratta aşağı yönde baskı artabilir. 9.00 desteğinin altında kapanışlar 8.87’ye doğru bir geri çekilme başlatabilir. Direnç seviyelerimiz 9.00 ve 9.05 seviyesindedir.(ÜNLÜ&Co)