Rusya’nın işgali sonrasında yapılan ilk toplantıda, TCMB’nin bardağın dolu tarafına bakmayı sürdürdüğü görüldü.
TCMB, yerli ve yabancı yatırımcılar ile iki ayrı Yatırımcı Toplantısı gerçekleştirdi, sunum sonrasında Başkan Kavcıoğlu ve ekibi yatırımcıların sorularını cevaplandırdı. Rusya’nın işgali sonrasında yapılan ilk toplantıda, TCMB’nin bardağın dolu tarafına bakmayı sürdürdüğü görüldü. Enflasyonun ekonomik gerçeklere dayanmayan fiyat artışlarından kaynaklandığı, Rusya işgali nedeniyle gıda ve enerji fiyatlarının ise bu olumsuz etkiyi artırdığı kaydedildi.
Olumsuz gelişmelere rağmen; Kur Korumalı Mevduat sayesinde kur kaynaklı enflasyonist geçişlerin azaldığı, enflasyonu oluşturan bu geçici etkilerin ortadan kalkmasıyla gelecek sene enflasyonun tek haneye yakınsamasını beklediklerini belirttiler. Aynı iyimserlik rekor kıran petrol fiyatları, turizm gelirleri ve AB pazarı içinde geçerliydi. Rekor kıran petrol fiyatlarının Orta Doğu’dan gelen turist sayısını artırabileceği, daha fazla harcama yapan Orta Doğulu turistlerin Rusya ve Ukrayna’dan daha az harcama yapan turistlerin açığının kapatılabileceği düşünülüyor.
Gelecek dönemde faiz artırımının bir seçenek olma ihtimali var mı!
AB pazarında olası daralmanın alternatif pazarlar ile kapatılabileceği, ihracatın gücünün korunacağı, son olarak petrol fiyatlarında yaşanan yükselişin işgalin sona ermesi durumunda trajik bir etki yaratmayacağı toplantıda söylendi. Gelecek dönemde faiz artırımının bir seçenek olma ihtimali ile ilgili soruyu Başkan Kavcıoğlu, enflasyonda geçici etkiler sona erecek diye yanıtladı.
KKM volatiliteyi düşürüyor ama…
KKM volatiliteyi düşürüyor ama… Gelişen ülkeler, Fed’in faiz artırım sürecine önden yüklemeli faiz artırımları ile dolara karşı oldukça güçlü giriyor. Yıl başından bu yana; Brezilya reali %15.10, Güney Afrika randı %9.56 yükseldi. En fazla değer kaybı; Rus rublesi %26.75, Türk lirası %10.26 ile yaşadı. KKM volatiliteyi düşürüyor ama nette TL’nin değer kaybını engelleyemiyor. TCMB’nin faiz yerine KKM’nin devamını işaret etmesi, bu genel tablonun değişmeyeceğini gösteriyor.
Direne direne 2200 kırılacak mı?
Yurt dışı yerleşikler son 17 haftanın 16’sında satıcı oldu, toplam 2.6 milyar dolar çıkış gerçekleştirirken, 796 milyon doları Rusya’nın işgali ile son 3 haftada gerçekleşti. BIST100, Rusya’nın işgalinin ilk gününden geçen haftaya kadar %17 yükseldi. Yerli yatırımcı, yabancının satışını karşılamış ve %17 yükselişi sağlamıştır. Son 2 gündür ise 2200’den gelen kar realizasyonunu güçlü bir şekilde karşılamaktadır. 2161 desteği kırılana kadar 2200 zorlanmaya devam edecektir, 2200 kırılması zirveye yöneltecektir.
Nisan vadeli BIST30 kontratı
2518 ara direncinden gelen satışlar son üç işlem gününde etkili olmuştur. Satışlar sınırlı kalması, son üç günde dip yenilenmemesini olumlu karşılıyoruz. 2468-2475 desteklerinin güç alınarak yeniden 2518 direncinin zorlanmaya devam etmesini bekliyoruz. Ana direnç noktalarımız 2567 ve 2600 seviyeleridir.
Nisan vadeli Dolar/TL
Ortalama ve yükselen trend desteğine paralel yükseliş 15.32 direncinin kırılması ile sonuçlandı. 15.32 üzerinde kalınması, trend desteği ile birlikte desteklenebilir ve kısa vadeli yükseliş 15.74’e doğru hız kazanabilir.(ÜNLÜ&Co)