Ana Sayfa OTOMOTİV Supap üreticisi Supsan, turbo teknolojisi ile vites yükseltti
OTOMOTİVSON DAKİKA

Supap üreticisi Supsan, turbo teknolojisi ile vites yükseltti

Paylaş
Supap üreticisi Supsan
Paylaş

Türkiye’nin en büyük supap üreticisi Supsan, turbo alanında gerçekleştirdiği teknolojilerin patentini Avrupa Patent Ofisi (EPO) onayı ile aldı. Turbo yatak tasarımını yeniden ele alan ve performansını yükselten şirket, Türkiye’nin ilk OEM turbo tedarikçisi olma yolunda hızla ilerliyor.

Borusan Grup şirketlerinden Supsan, “Tek Parça Turbo Yatağı” ve “Turbo Yatak Sistemi” isimli buluşlarının patentini Avrupa Patent Ofisi’nden (EPO) aldı. Turbo yatak teknolojisinde çok parçalı yapıdan tek parçalı yapıya geçme imkanı sunan ve üretim süreçlerini azaltarak maliyet tasarrufu sağlayan buluşlar, turbo kartuşu içindeki yağ akışını düzenliyor, turbonun çalışması esnasında yatak bölgesindeki kayıpları azaltarak turbo performansını ve ömrünü uzatıyor.

Turboda kısa zamanda büyük başarı

Supsan turbo teknolojilerinin kullanıldığı prototiplerin, test çalışmaları sonucunda mevcut yatak tasarımlarına göre daha yüksek performans gösterdiğini belirten Supsan Genel Müdürü Atınç Ocak, patent alan yepyeni buluşlar ile turbo alanında kısa zamanda büyük yol katettiklerini söyledi. Ocak, 2016 yılından bu yana turboda gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları ve elde edilen başarı hakkında şunları söyledi:

“Supsan markası ile supap alanında ülkemizde liderliğin yanı sıra farklı otomotiv parçalarının üretimini ve ticaretini gerçekleştiriyoruz. Dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinin uzun yıllardır güvenilir iş ortağı olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2014 yılında yurt içi yedek parça pazarına ürünler sunmakla başlayan turbo serüvenimiz, 2016 yılında turbo teknolojisinin know-how’una sahip olma ve üreticiden geliştiriciye evrilme ihtiyacımız doğrultusunda devam etti. Bu kapsamda 3’ü tamamlanmış, 2’de devam eden projeye imza attık. Motor test merkezi kurarak 150 kW’a kadar olan motorları ve bu motorlara ait turboları, motor üzerinde test etme imkanına sahip olduk. Altyapımızı hem yedek parça pazarı için yeni turbo referanslarının devreye alınmasında, hem de turbo Ar-Ge faaliyetleri kapsamında etkin bir şekilde kullandık. Ar-Ge çalışmaları kapsamında çeşitli yayınlar çıkardık, Avrupa’da ve ABD’de önemli konferanslarda sunumlar gerçekleştirdik.”

Türkiye’nin ilk OEM turbo tedarikçisi olmaya yakın

Önceliklerinin ürün çeşidini ve ürün bulunabilirlik seviyesini artırarak yurt içi talepleri karşılamak olduğunu belirten Ocak, “Tescillenen patentlerimiz, Ar-Ge çalışmalarımız ile uluslararası arenada saygı duyulan şirket konumumuzu daha da güçlendireceğiz. Turbo tedarikinde tamamlanacak olan 2 OEM projemiz ile Türkiye’nin ilk OEM turbo tedarikçisi olmaya yakınız. Hız kesmeden devam ettirdiğimiz turbo çalışmalarımız kapsamında ayrıca e-Turbo üzerine de bir patent başvurumuz bulunuyor” dedi.

Paylaş
Yazan
A. Kurtay

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

İlgili Haberler

Honda Türkiye’de yeni dönem atamaları gerçekleşti

Honda Türkiye, 1 Nisan 2025 itibarıyla başlayan mali yılıyla birlikte yönetim kadrosunda...

Elektrikli Hyundai INSTEROID

INSTER Cross türevine çok benzeyen INSTEROID, geleneklere meydan okumak, yeni duygular yaratmak...

Škoda, Yeni Enyaq ve Enyaq Coupé ile Elektrikli Mobilitede Yeni Bir Döneme Giriyor

Elektrikli araç devrimi tüm hızıyla devam ederken, otomotiv dünyasının köklü isimlerinden Škoda,...

Fiat Grande Panda, ‘Yılın En İyi Şehir Otomobili’ Seçildi

Dergi ödül kriteri olarak Fiat Grande Panda’nın tarzını, hibrit ve elektrikli ürün...