Ana Sayfa OTOMOTİV Renault markası Avrupa’da 5. sıradan 2. sıraya yükseldi
OTOMOTİVŞirket Haberleri

Renault markası Avrupa’da 5. sıradan 2. sıraya yükseldi

Paylaş
Renault markası Avrupa'da 5. sıradan 2. sıraya yükseldi
Renault markası Avrupa'da 5. sıradan 2. sıraya yükseldi
Paylaş

Geçtiğimiz yıl Avrupa’da en çok satan otomobiller sıralamasında Renault Group’un 2 aracı ilk 3’te yer alırken, Renault markası 5. sıradan 2. sıraya yükseldi.

Renault Group’ta 2023 yılında tüm mali tablolarda rekor düzeylerde güçlü iyileşme gerçekleşti.
2023 yılının ilk yarısındaki cirosu 52,4 milyar avro ile 2022’ye göre %13 artış ve sabit döviz kurları dikkate alındığında %17 artış gösterdi.

renault Group finansal sonuc
Renault markası Avrupa'da 5. sıradan 2. sıraya yükseldi 3

İşte Detaylar

Rekor Grup faaliyet kârı: 4,1 milyar avro veya gelirin %7,9’u (2022’ye göre 2,4 puanlık artışla), 2022’ye göre 1,5 milyar avro artış elde edildi.
Rekor otomotiv faaliyet kârı: 3,1 milyar avro veya gelirin %6,3’ü (2022’ye göre 3,0 puan artışla), 2022’ye göre 1,6 milyar avro artış elde edildi.
Net kâr: 2022’ye göre 3,0 milyar avro artışla 2,3 milyar avro net kar elde edildi.
Rekor düzeyde serbest nakit akışı: 2022’ye kıyasla 0,9 milyar avro artışla 3,0 milyar avro serbest nakit akışı sağlandı.
En yüksek seviyelerde otomotiv net nakit mali pozisyonu: 31 Aralık 2023 itibarıyla 3,7 milyar avro oldu (31 Aralık 2022’ye göre 3,2 milyar avro artış).
ROCE (Kullanılan Sermayenin Getirisi) iki katından fazla arttı: 2023’te %28,5, 2022’de ise %12,6

2023 Mali Yılı mali beklentilerinin üstünde gerçekleşti:

2023 yıl sonu finansal verilere ilişkin açıklama yapan Renault Group CEO’su Luca de Meo şunları söyledi: “Bugün Renault Group rekor sonuçlar açıkladı. Muazzam bir ekip çalışmasının sonucu olan bu rakamlar Renaulution stratejimizin başarısını yansıtıyor. Daha önce hiç olmadığı kadar güçlü temellerimiz var ve bununla da yetinmeyeceğiz. 2024 yılında, bir yandan mali yapımızı optimize etmeye devam ederken, bir yandan da Renault Group’un yenilenme sürecinin bir sonucu olarak benzeri görülmemiş sayıda araç lansmanı yapacağız. Aynı zamanda, büyük projelerimizde attığımız önemli adımlarla, elektrikli araç (EV) ve yazılım stratejimizi hızlandırarak Grubun derinlemesine dönüşümüne inanılmaz bir hızla öncülük ediyoruz. Esneklik ve yüksek performans sağlayan organizasyon yapımız, zorlu bir pazarda bize büyük bir güç veriyor. Bu başarılardan dolayı takımlara teşekkür ediyorum. Hep birlikte, çok daha verimli ve yüksek performanslı, tüm paydaşlar için değer yaratan yeni bir Renault Group ortaya koyuyoruz.”

2024’te 10 lansmanla ürün atağı ve maliyetlerdeki hızlı düşüş, operasyonel performansın ve güçlü nakit üretiminin itici gücü olacak. Renault Group 2024’te şunları başarmayı hedefliyor:

  • A Grubu faaliyet kârı en az %7,5
  • 2,5 milyar avrodan fazla serbest nakit akışı
  • 2022 mali yılına ilişkin olarak hisse başına 0,25 avro temettüye karşılık 16 Mayıs 2024’teki Yıllık Genel Kurul toplantısında, 1,85 avro tutarında (hisse başına 1,60 avro artış) önemli ölçüde daha yüksek bir temettü teklifi sunulacak.

Renault Group Hakkında

Renault Group, kendini yeniden yaratan bir mobilite öncüsüdür. Nissan ve Mitsubishi Motors ile kurduğu ortaklık ve benzersiz elektrifikasyon uzmanlığı sayesinde, Renault Group, Renault- Dacia- Alpine ve Mobilize markalarının tamamlayıcılığına dayanarak müşterilerine sürdürülebilir ve yenilikçi mobilite çözümleri sunmaktadır. 130’dan fazla ülkede faaliyet gösteren Grup, 2022 yılında 2,1 milyon araç satışı gerçekleştirmiştir. Günlük hayatta Grubun varoluş sebebini temsil eden yaklaşık 106,000 çalışanı, insanların birbirine daha da yaklaşmasını sağlamak amacıyla görev yapmaktadır.

Yoldaki ve rekabetteki zorlukları üstlenmeye hazır olan Renault Group, değer yaratan ve iddialı bir dönüşüm sürecindedir. Bu süreç, benzersiz teknolojilerin ve hizmetlerin geliştirilmesi, daha rekabetçi, dengeli ve elektrikli bir araç yelpazesinin oluşturulması üzerine odaklanmaktadır. Çevresel çözümlerle uyumlu olarak, Renault Group, 2040 yılına kadar Avrupa’da karbon nötrlüğünü hedeflemektedir.

Paylaş
Yazan
A. Kurtay

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

İlgili Haberler

Türkiye’de Ticari Araç üretimi yüzde 12 geriledi!

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD)’nin 11 aylık verilerine göre Türkiye’de Ticari Araç Üretimi...

Anadolu Grubu AIATA markası ile yat sektöründe

Anadolu Grubu’nun yeni motor yat markası AIATA, tekne sektörüne iddialı bir giriş...

ZF otomotiv endüstrisi için bileşenleri ‘yeniden’ üretiyor

ZF, otomotiv endüstrisi için bileşenleri endüstriyel ölçekte ‘yeniden’ üretiyor.ZF Aftermarket, Türkiye’deki tesisinde...

Tırsan ve ZF 30 Yıllık İş Birliklerini Güçlendiriyor

Tırsan, elektronik fren sistemi ve ZF ile hava süspansiyonlu treyler sistemlerini de...