Ana Sayfa GÜNCEL Ramazan döneminde gıda lojistiği ön plana çıkıyor
GÜNCELLOJİSTİK

Ramazan döneminde gıda lojistiği ön plana çıkıyor

Paylaş
Paylaş

Gıda ve tarım ürünlerinin soğuk zincirle taşınması, bu sürecin doğru yönetilmesi çok önemli… 2023 yılı israf raporuna göre, dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de ise her yıl 18,1 milyon ton gıda israf ediliyor.

İş ortaklarına yenilikçi ve kişiselleştirilmiş çözümler sunan Akca Lojistik; Ramazan ayında belirgin bir şekilde artan gıda taşımacılığında israfın önlenmesine yönelik çalışmalara dikkat çekti.

2023 yılı israf raporuna göre, dünyada her yıl 931 milyon ton, Türkiye’de ise her yıl 18,1 milyon ton gıda israf edildiğinin altını çizen Akca Lojistik Genel Müdürü Enes Akça, ” Ramazan ayı dolayısıyla gıda sektöründe perakende ve ev dışı tüketime hizmet veren müşterilerimizin işlerindeki hareketlilik, lojistik tarafında sektörümüze de yansıyor. Bizim tarafta bu dönemde belirgin bir artış olduğunu söylemek mümkün. Gıda üreticileri, üretim sürecini bitirdikten sonra son kullanıcıya ulaşana kadar ürünlerini bize emanet ediyorlar. Bizim görevimiz, ürünlerin zamanında, taze ve formu bozulmadan son tüketicinin kullanımına sunulmasını sağlamak. Bizler gıdanın tüketiciye ulaşana kadar doğru şartlarda ve gerekli standartlarda muhafazasını sağlıyoruz. Gıda ve tarım ürünlerinin soğuk zincirle taşınması, bu sürecin doğru yönetilmesi çok önemli” dedi.

Lojistik süreçlerin titizlikle yönetilmesinin önemini vurgulayan Akça, “Gıda lojistiğinde kaybın önüne geçebilmeniz için öncelikle soğuk zincirin kırılmamasına ve kontaminasyon (bulaşı) riskinin önlenmesine dikkat etmeniz gerekiyor. Bu süreçlerin doğru yönetilmemesi durumunda gıda ve tarım ürünlerinin depolanması ve taşınması sırasında ciddi kayıplarla karşılaşılabilirsiniz. Bu durum, ülke ekonomisi adına da büyük bir israf anlamına geliyor. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın 2023 yılı israf raporuna göre, gıda israfının yüzde 61’ini evsel atıklar, yüzde 26’sını hizmet sektörü yüzde 13’ünü ise perakende sektörü oluşturuyor. ” şeklinde konuştu.

Akca Lojistik teknolojik altyapısıyla güven sağlıyor

Akca Lojistik’in depolama tarafında yaklaşık 350 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösterdiğini ve bu alanın yaklaşık dörtte biri kadarında oluşturulan özel iklimlendirilmiş bölgelerde gıda ve gıdayla ilişkili ürünleri depoladıklarını belirten Enes Akça, “Nakliye ve mikro dağıtım tarafında günlük 500’ün üzerinde araç hareketimiz var ve bunların yarısında gıda taşıyoruz. Tüm bu faaliyetlerimizi de sistem altyapısı üzerinde canlı bir şekilde takip ediyoruz. Gıda lojistiğinde olmazsa olmaz olan izlenilebilirliği teknolojik altyapımızla yönetiyoruz. Gıda ürünlerinin taşınması sırasında uygun sıcaklık koşullarının korunması, depolama ve nakliye aşamalarında izlenebilirlik sisteminin etkin bir şekilde kullanılması gibi unsurlar, ürün kayıplarını minimize etmek ve gıda güvenliğini sağlamak adına vazgeçilmezdir. Lojistik süreci son derece iyi yöneterek hem müşterilerimizin hem de ülke ekonomimizin kayıplarını önlüyoruz.” açıklamasını yaptı.

İş ortaklarına sağladıkları memnuniyette, kurdukları güçlü sistem altyapısının büyük payı olduğunu ifade eden Akça, “İş süreçlerimizde geçirilen zamanı kayıt altında tutarak bunu anlık olarak müşterilerimizle paylaşabilen bir IT altyapımız mevcut. Bu da müşterilerimizin gıda ürünlerini bize emanet ettiklerinde içlerinin daha rahat etmesini sağlıyor. Operasyonel verimliliği artırmaya yönelik teknolojik yatırımlarımız devam edecek.” dedi.

Paylaş
İlgili Haberler

Mercedes-Benz Hafif Ticari Araç Ailesi Büyümeye Devam Ediyor

Mercedes-Benz, hafif ticari araç segmentinde 2024’ün ilk 10 ayı geçen yılın aynı...

Ferrari yarış lojistiği için 16 IVECO daha aldı

Scuderia Ferrari HP, IVECO model araçlardan oluşan filosuna 15 adet IVECO S-Way...

Ekol Lojistik, uluslararası faaliyetlerinin DFDS firmasına devri anlaşmasından çekildi!

Ekol Lojistik, yaklaşık iki yılı aşkın süredir devam eden uluslararası kara, hava...

DİZAYNVIP, Yapay Zeka Destekli Mobilite İçin Dtec ile Küresel Ortaklık Kurdu

DİZAYNVIP, yenilikçi yaklaşımıyla araçlarda Dtec yapay zeka ve Web3 teknolojileri ile devrim niteliğinde bir yolculuğa başlıyor....