Piyasaların makroekonomik göstergelere hassasiyetinin yüksek olduğu bir dönemdeyiz.
Günün en önemli konu başlığını TSİ 15.30’da açıklanacak olan ABD TÜFE rakamı oluşturuyor. Hatırlanacağı gibi Fed Başkanı Powell geçen haftaki FOMC toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada veri odaklı seyrin devam edeceğini ifade etmişti. Dolayısıyla piyasaların makroekonomik göstergelere hassasiyetinin yüksek olduğu bir dönemdeyiz. Her ne kadar Cuma günü açıklanan istihdam rakamları güçlü bir tablo ortaya koyarak sıkı para politikasının devam etmesi gerektiğine yönelik bir tablo çizse de verinin pozitif sinyallerine odaklanan piyasalar resesyon endişelerini azaltan rakamların ardından momentum kazanmıştı. Bu kez odak noktasında para politikası açısından çok daha net bir gösterge olan enflasyon rakamları olacak. Ancak genel beklenti hızlı geri çekilmenin ardından enflasyonda dirençli bir tablo göreceğimize işaret ediyor. Bu noktada piyasa beklentisi manşet rakamın yıllık bazda %5 seviyesinde kalacağına çekirdek rakamın ise %5,6’dan %5,5’e gerileyeceğine işaret ediyor.
Etki derecesinin limitli kalır
TL: Günün en önemli konu başlığı olan ABD TÜFE rakamı normal şartlar altında TL’de de hareketliliğin yüksek seyretmesine neden olabilecek bir veri. Ancak USD/TL ve ABD TÜFE rakamı arasındaki bağ son dönemlerde ciddi oranda zayıflamış durumda. Dolayısıyla verinin etki derecesinin limitli kalacağını tahmin ediyoruz. Dün 5 yıl vadeli sabit kuponlu ve 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvil ihalelerini düzenleyen Hazine ise böylece Mayıs ayı programı tamamlamış oldu. İhalelerin ardından bugün 8,8 milyar TL’si piyasaya olmak üzere toplamda 10,1 milyar TL’lik iç borç ödemesi yapılacak. Böylece ayın başından bu yana yapılan toplam ödemelerin tutarı 98 milyar TL’ye ulaşacak.
Belirsizlikler yüksek volatiliteye kapı aralıyor
Borsa İstanbul: Haftaya oldukça güçlü bir başlangıç yapan Borsa İstanbul kazanımlarını ileri taşıma çabasını açılışın ardından ikinci işlem gününde de devam ettirmeye çalıştı. Ancak 4600 puanın üzerini test eden endeks günün sonunda kazanımlarını korumayı başaramadı. Gün içindeki alımların ise bir kez daha özellikle bankacılık sektöründe yoğunlaştığını gördük. Bu durum bir bakıma piyasaların seçimin ardından önemli bir belirsizliğin ortadan kalkması ile hisse senetlerine artması muhtemel ilgiyi fiyatladığını yansıtıyor. Ancak cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turda sonuçlanıp sonuçlanmayacağı belirsiz olduğu gibi meclis aritmetiğinin nasıl oluşacağını kestirmek de güç. Dolayısıyla bugün itibarıyla belirsizliklerin korunduğunu ve bunun da yüksek volatiliteye kapı araladığını düşünüyoruz. Dün %1,3 artıyı gören BIST-100 endeksinin günü eksi bölgede noktalaması da bunu teyit eder nitelikte. Teknik açıdan baktığımızda ise 4500 puanın üzerinde olunmasını pozitif buluyor ve bu seviyenin üzerinde kalındıkça yukarı yönlü hareket alanının genişleyeceğine yönelik görüşümüzü koruyoruz. Ancak daha kuvvetli bir eğilim oluşması için 4700 puanın aşılması gerektiğine inanıyoruz. Bu aynı zamanda söz konusu seviyeye kadar kuvvetli bir direnç bulunmadığı anlamına da geliyor.
BIST-30 EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 5450 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 5412, 5369, 5331 ve 5287 destek olarak izlenebilir. 5489, 5532, 5570 ve 5614 ise direnç noktalarını oluşturuyor.
USD/TL EN YAKIN VADELİ VİOP KONTRATI
Günü 20.80 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 20.7790, 20.7375, 20.6960 ve 20.6130 destek olarak izlenebilir. 20.8210, 20.8625, 20.9040 ve 20.9870 ise direnç noktalarını oluşturuyor.(ÜNLÜ&Co.)