Türkiye ekonomisinin lider ihracat sektörü otomotivin en büyük yenilikçi girişim projeleri etkinliği olan “Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması” (OGTY) için başvuru süreci başladı.
- OGTY’de bu yıl ödül töreni 25 Ekim tarihinde Bilişim Vadisi’nde düzenlenecek. Yarışmaya 18 yaşını dolduran sektörle ilgisi bulunan tüm sektör profesyonelleri, akademisyen, Ar-Ge personelleri, teknopark çalışanları, tasarımcılar, girişimciler, serbest çalışanlar ve öğrenciler katılabilecek.
Yarışmada bu yıl geleceğin sürdürülebilir teknolojilerini geliştiren beş girişimciye toplamda 1 milyon 200 bin TL para ödülü ve Patent Tescil Ödülü verilecek. Proje sahipleri ayrıca OİB’in dokuz yıldır İTÜ ARI Teknokent ile iş birliği kapsamında İTÜ Çekirdek’te projelerini sanayileşme açısından geliştirme fırsatı yakalayacak ve İTÜ Çekirdek Big Bang StartUp Challenge Yarışmasına katılma fırsatı da yakalayacak. Başvurular, 1 Ağustos tarihine kadar sürecek.
Çelik: “Yenilikçi ve ticarileşebilir projeler bekliyoruz”
OGTY, Türkiye ihracatında 2006-2021 yılları arasında 16 yıl boyunca kesintisiz ihracat şampiyonu, yıllık ihracat ortalaması 30 milyar dolar olan Türk otomotiv sektörünün, küresel arenanın zirvesinde yerini alması amacıyla düzenleniyor.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, “OİB olarak Türkiye’nin sadece üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olarak dünya otomovinde başarısını taçlandırması ve zirvede yerini alması vizyonuyla öncü etkinliklere imza atıyoruz. Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı desteği ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde 2012 yılından bu yana OGTY’yi aralıksız düzenliyoruz. Yarışmayı bu yıl 25 Ekim tarihinde fiziki olarak düzenleyeceğiz” dedi.
Otomotiv tutkunlarını hayallerindeki tasarımlar
Çelik, “Günümüzün küresel rekabet ortamı; ileri teknoloji ve inovasyona dayalı katma değeri yüksek ürünlere sahip olmayı gerektiriyor. Hızla yaygınlaşan dijitalleşme sürecinin olmazsa olmazı mobilite/hareketlilik kavramının da etkisiyle, otomotiv endüstrisinde de yepyeni bir ekosistem söz konusu. 2030 yılında maliyetlerin yarısının yazılım ve elektronikten oluşacağı öngörülüyor. Bu doğrultuda Türkiye otomotiv sektörü olarak biz de bu sistemde öncü rol üstlenmek zorunda olduğumuza inanıyoruz. OGTY ile otomotiv tutkunlarını hayallerindeki tasarımları hayata geçirme konusunda teşvik ediyoruz. Katılımcılardan sektörün katma değer yaratma becerilerini artıracak özgün, yenilikçi, ticarileşebilir projeler bekliyoruz” dedi.
Kazanan girişimler 174 milyon TL ciroya ulaştı
Bugüne dek toplam 2.699.000 TL nakdi ödülü proje sahipleri ile buluşturan yarışmada, geçen 11 yılda yaklaşık 5.000 proje yarışırken, etkinliğe katılımcı sayısı da 13.000 fazla kişiye ulaştı. Yarışmalarda 11 proje sahibi yurtdışında eğitim görmeye hak kazanırken, kazanan proje sahipleri OİB’in 9 yıldır İTÜ ARI Teknokent ile iş birliği kapsamında İTÜ Çekirdek’te projelerini sanayileşme noktasında geliştirme fırsatı yakaladı.
Yarışmada yine 300’den fazla otomotiv girişimine destek verildi. Bu girişimler 152 milyon TL’yi aşan yatırım aldı, ciroları 174 milyon TL’ye ulaştı ve 1.000 kişiden fazla istihdam sağladı.
OİB, ayrıca OGTY finalistlerinin de yarıştığı İTÜ Çekirdek Big Bang Start up Challenge yarışmasında geçen yıl toplam 1 milyon TL ödül dağıttı. Yarışmaya başvuruda bulunacak adaylar, OGTY hakkında geniş bilgiye www.otomotivingelecegi.com adlı siteden erişebilecek.