Ana Sayfa Manşet Haber Otomobilde ÖTV değişikliği fiyatlara nasıl yansıyacak!
Manşet HaberOTOMOTİVSON DAKİKA

Otomobilde ÖTV değişikliği fiyatlara nasıl yansıyacak!

Paylaşmak
Otomobilde ÖTV değişikliği fiyatlara nasıl yansıyacak!
Paylaşmak

Uzun zamandır tartışılan Otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu değişiklikle yüzde 50’lik ÖTV dilimindeki matrah limiti 130 bin liradan 150 bin liraya yükselmiş oldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre binek otomobillerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında yapılan değişiklikle fiyatların yüzde 15 oranında düşmesi bekleniyor.

İşte yeni matrah limitleri

Karara göre, 1600 cm3 silindir hacmine kadar, yüzde 45’lik ÖTV diliminde yer alan araçların matrah limiti 85 bin liradan 92 bin liraya çıkarıldı. Yüzde 50’lik ÖTV dilimindeki araçların matrah limiti ise 130 bin TL’den 150 bin TL’ye yükseldi.

Motor silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen, 2000 cm3’ü geçmeyen binek otomobillerde ise vergi matrahı 85 bin-135 bin TL aralığından 114 bin-170 bin TL aralığına yükseltildi.

Ancak uygulanan yüzde 45, yüzde 50 ve yüzde 80’lik ÖTV dilimleri korundu.

Elektrikli araçlarda ÖTV dilimi üst sınırı ne oldu!

Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre elektrikli otomobillerin ÖTV diliminde de değişiklik yapıldı. Motor gücü 50 kW’ı geçip silindir hacmi 1800 cm3’ü geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 45’lik ÖTV diliminin üst sınırı 114 bin lira olarak belirlendi. 114 bin lira ile 170 bin lira arasında değere sahip olan araçlar için ise yüzde 50 ÖTV uygulanacak. Böylece Elektrikli ve hibrit araçlarda 50-60 bin lira civarında bir düşüş olması bekleniyor.

Bu değişiklik fiyatlara ne kadar yansıyacak!

Yüzde 50’lik ÖTV dilimine giren araç sayısının artması ile fiyatların bir miktar gerilemesi bekleniyor. Bazı modellerde ÖTV diliminin değişmesiyle birlikte yüzde 15 civarında indirim olabileceği öngörülüyor. Bu indirimle 300 bin TL’lik bir aracın fiyatının yaklaşık 50 bin TL düşmesi anlamına geliyor. 

Paylaşmak
Yazan
A. Kurtay -

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

Çok Okunanlar

Logistech Fuarı 11 Eylül’de İzmir’de kapılarını açıyor!

Akdeniz’in en büyük lojistik buluşma noktası niteliğindeki Logistech Fuarı 11 Eylül’de Fuar İzmir’de açılacak. İZFAŞ tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenecek Logistech –...

İstanbul’a 2 bin 500 yeni taksi geliyor

İstanbul’da yapılan UKOME toplantısıyla taksi sorununun çözülmesi adına önemli bir adım atıldı. Toplantıda yeni taksi sistemi ve taksi sayısının artırılmasına yönelik teklif oy...

İlgili Haberler

Talay Logistics, Lojistik Devi Hellmann Worldwide Logistics ile işbirliği yaptı

Talay Logistics, dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden Hellmann Worldwide Logistics ile Avrupa-Türkiye...

KRONE Smart Asistan’a 2025 Uluslararası Treyler Ödülü

KRONE Smart Asistan 2025 Uluslararası Treyler Ödülünün sahibi oldu. Uluslararası uzmanlardan oluşan...

Mercedes eActros 600, Uluslararası Yılın Kamyonu seçildi!

Ağır hizmet tipi akülü elektrikli çekici Mercedes eActros 600, 88 oyla, elektrikli...

TEMSA’ya yeni ufuklar kazandıracak 90 Milyon Euro Kredi

2020-2023 döneminde gelirlerini TL bazında yüzde 1.090, dolar bazında ise yüzde 252...