Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası Çevre ve Bakım Ekibi, bakterilerin gücünden yararlanarak geliştirdikleri BioHarmony Projesi ile Daimler Truck AG’nin düzenlediği Green Mover Award Yarışması’ndan ‘Yeşil Üretim’ kategorisinde ödüllerle döndü.
Mercedes-Benz Türk’ün Hoşdere Otobüs Fabrikası Çevre ve Bakım ekibi, Daimler Truck AG’nin “Yeşil Hedefler” Programı kapsamında düzenlediği Green Mover Award Yarışması’nda, biyolojik arıtmadan çıkan atık suyun tekrar arıtılıp endüstriyel proseste kullanımına imkan tanıyan BioHarmony Projesi’yle ‘Yeşil Üretim’ kategorisinde ödüllerle döndü.
Hoşdere Otobüs Fabrikası Tesis ve Bakım Grup Müdürü Emre Gülçeken, Malzeme ve Proses Tekniği Grup Müdürü Cüneyt Polat ile proje mühendisleri Kerem Kara, Hüseyin Türkoğlu, Ahmet Sedat Cesur, Elif Ceren Kalkan ve Hülya Gölebatmaz, ödüllerini 24 Nisan tarihinde Stuttgart’ta gerçekleştirilen törenle aldılar.
Projenin kahramanı bakteriler
BioHarmony Projesi kapsamında, fabrikanın atık suyunun tekrar arıtılmasında önemli bir engel teşkil eden yağ oranının belirli bir seviyenin altına düşürülmesi için bakteriler kullanılıyor. Biyolojik arıtma öncesi toplanan atık suya eklenen bakteriler, yağ oranını %90 oranında azaltarak çıkış suyunu istenen kritik düzeyin altına indiriyor. Bu yöntemle, biyolojik arıtma tesisinde %30 su tasarrufu sağlanırken senede 80.000 ton su da geri kazandırılacak. Proje kapsamında biyolojik arıtma sonrası çıkan çamur oranının %78, yıllık CO2 emisyonunun ise 142 ton azaltılması öngörülüyor.
Hoşdere Otobüs Fabrikası Sürdürülebilirlik Alanında Yatırımlarına Devam Ediyor
2019 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda devreye aldığı pilot Güneş Enerjisi Santrali projesi ile kurulumdan bu yana toplam 356 ton CO2 salımını engelleyen Mercedes-Benz Türk, aynı zamanda 6.433 adet ağaç dikimine eş değer fayda sağladı. Hayata geçirdiği sürdürülebilirlik projeleri ile çevreye saygılı üretim prensibini benimseyen Mercedes-Benz Türk, spesifik enerji tüketiminde hayata geçirdiği uygulamalarla da Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 2023 yılında en düşük spesifik enerji değerine ulaştı.