Ana Sayfa Lojistik Gündemi Lojistik sektöründe konteyner krizine benzer sorunlar yolda!
Lojistik GündemiManşet HaberSON DAKİKA

Lojistik sektöründe konteyner krizine benzer sorunlar yolda!

Paylaşmak
Lojistik sektöründe konteyner krizi
Paylaşmak

Yekaş Fides Global Lojistik CEO’su Murat Güler, pandemi sonrası talep, arz ve üretimin normale dönmesiyle birlikte lojistik sektöründe konteyner krizine benzer sorunların artacağına işaret etti.

İthalatçı ve ihracatçı firmalara depolama dahil lojistik süreçlerini önceden planlamaları çağrısında bulunan Güler, “Kara yoluyla entegre deniz ve demir yolu kullanımının yaygınlaşması, muhtemel olumsuzlukları en aza indirecektir” dedi.

Yekaş Fides Global Lojistik CEO’su Murat Güler, korona virüs salgını sonrasında yaşanacak normalleşmeyle birlikte araç, ekipman ve personel sorunlarının kara yolu taşımacılığına da yansıyabileceğini kaydetti.

Pandemi sürecinde dünya çapında alınan önlemler nedeniyle lojistik süreçlerinde gecikmeler yaşandığını hatırlatan Güler, bu durumun özellikle deniz yolu taşımacılığında maliyetlerde ciddi artışlara yol açtığını dile getirdi.

Güler, deniz taşımacılığında, giden konteynerin geri dönüşündeki gecikmelerin özellikle Asya-Pasifik bölgesinde navlun fiyatlarını 3 katına çıkardığını anımsatarak, “Aşılamanın hızına bağlı olarak normalleşme sonrası lojistik sektöründe sorunların azalacağı düşünülüyor. Ancak üretimin hızlanması ve siparişlerin birden devreye alınması nedeniyle yaşanabilecek aşırı yoğunluk da endişelere neden oluyor” dedi.

Pandemi sürecinde hane halkı ve şirketlerin birçok ihtiyacını ertelediğini, yatırımların ve tüketimin yavaşladığını anlatan Güler, normalleşme sonrası ekonomilerde ciddi bir toparlanma beklendiğini de söyledi.

Güler, “Yüksek büyüme ortamında, biriken bu talebin tüketime yönelmesi tedarik zincirinde aksamalara yol açabilir. Yoğunluk, özellikle kara yolu taşımacılığına da yansıyabilir, lojistik süreçlerini geciktirebilir” uyarısında bulundu.

“Araç ve ekipman yetersizliği kara yolunda da yaşanabilir”

Artacak taşımacılık taleplerinin yollarda ve sınır kapılarında uzun tır kuyruklarını tekrar gündeme getirebileceğini ifade eden Güler, şöyle konuştu:

“Bu karmaşa ortamı deniz yolu taşımacılığındaki ekipman yetersizliğinin bir benzerini kara yolu taşımacılığında da ortaya çıkarabilir. Bu durumda lojistik firmaları talebe yetişmekte zorlanabilir. Bu da kara yolu navlun fiyatları üzerinden ithalat ve ihracat birim maliyetlerine yansıyabilir.”

“Taşımacılık ve depolama süreçlerini önceden planlayın”

Güler, tüm bu sorunları en aza indirebilmek için ithalat ve ihracatçılara, üretim süreçleriyle taşımacılık ve depolama operasyonlarını önceden planlamaları çağrısında bulundu. Uluslararası yük taşımacılığında kara yoluyla entegre deniz ve demir yolu taşımacılığının önemine dikkati çeken Güler, şu görüşleri de paylaştı:

“Bu kapsamda intermodal ve multimodal taşımacılığın yaygınlaştırılması, normalleşme sürecinin özellikle ilk dönemlerinde ortaya çıkabilecek lojistik sorunları minimum seviyeye indirecektir. Ro-Ro ve demiryolu seferlerinin artırılması da özellikle Türkiye – Avrupa arasındaki yük taşımacılığı süreçlerini kısaltacaktır.”

Paylaşmak
Yazan
A. Kurtay -

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

Çok Okunanlar

Logistech Fuarı 11 Eylül’de İzmir’de kapılarını açıyor!

Akdeniz’in en büyük lojistik buluşma noktası niteliğindeki Logistech Fuarı 11 Eylül’de Fuar İzmir’de açılacak. İZFAŞ tarafından bu yıl üçüncü kez düzenlenecek Logistech –...

İstanbul’a 2 bin 500 yeni taksi geliyor

İstanbul’da yapılan UKOME toplantısıyla taksi sorununun çözülmesi adına önemli bir adım atıldı. Toplantıda yeni taksi sistemi ve taksi sayısının artırılmasına yönelik teklif oy...

İlgili Haberler

Talay Logistics, Lojistik Devi Hellmann Worldwide Logistics ile işbirliği yaptı

Talay Logistics, dünyanın en büyük lojistik şirketlerinden Hellmann Worldwide Logistics ile Avrupa-Türkiye...

KRONE Smart Asistan’a 2025 Uluslararası Treyler Ödülü

KRONE Smart Asistan 2025 Uluslararası Treyler Ödülünün sahibi oldu. Uluslararası uzmanlardan oluşan...

Mercedes eActros 600, Uluslararası Yılın Kamyonu seçildi!

Ağır hizmet tipi akülü elektrikli çekici Mercedes eActros 600, 88 oyla, elektrikli...

TEMSA’ya yeni ufuklar kazandıracak 90 Milyon Euro Kredi

2020-2023 döneminde gelirlerini TL bazında yüzde 1.090, dolar bazında ise yüzde 252...