Pandemi sonrası hedef ülkelerde kurulacak lojistik merkezleri 2023 yılı 226,6 milyar dolar ihracat hedefine giden yolda büyük bir rol oynayacak.
Egeli ihracatçılar lojistikte devreye alınacak yeni nesil çözümlerin hem ekonomiye ivme kazandıracağı hem de tedarik zincirini güçlendireceği görüşünde.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi’ye göre korumacılık önlemlerinin pandemiyle birlikte daha da artış gösterdiği bu dönemde lojistik sektöründe her yaşanan gelişme ihracatçıların ve hedef ülkelerle ikili ticaretin lehine olacak.
“Lojistik merkezlerinin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor”
Lojistik merkezlerinin bir an önce hayata geçirilmesinin gerekkliliğine dikkat çeken Eskinazi, şunları söyledi:
“Pandemi süresince tedarik zincirinin kırılmasıyla gördük ki global lojistik sistemleri hayati önem arz ediyor. Türkiye’nin dünya geneline hizmet sunan bir e-ticaret merkezi haline gelmesi yolundaki süreci hızlandıracak lojistik merkezlerine ve e-ticarette iş birliklerine ihtiyacımız var. Buna odaklanarak yeni nesil ticaret köprüleri oluşturmalıyız. Ticaret Bakanlığımızın İhracatçı Birlikleri ve lojistik sektörüyle bir araya gelerek hedef pazarlara erişimi kolaylaştıracak, var olan pazarların büyümesini sağlayacak lojistik merkezlerinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Tedarik üsleri, e-ihracatta hızlı teslimat ve iade maliyetlerinin azaltılmasında da büyük rol oynayacak. Dünyada ilk üçte yer alan Çinli e-ticaret platformuyla da gıda özelinde çok yakın bir zamanda yeni iş birliklerine imza atacağız. Türkiye’nin ilk sanal fuarını başlatan birlik olarak önümüzdeki dönemde de bir çok sanal heyet ve fuar projemiz var. Yurtdışında kurulacak tedarik üslerinin özellikle e-ihracat yapmayı hedefleyen B2B şirketlerimiz için ayrı bir önemi var.”
Hem ulaşım maliyetlerinde hem tedarikte avantaj
Özellikle lojistik anlamda stratejik noktaların seçilmesi gerektiğini vurgulayan Eskinazi, Chicago’yu örnek göstererek Orta Amerika’nın imalat sanayii, lojistik, kara taşımacılığı, depoculuk, demiryolları açısından gelişmiş bir merkezi olduğunu anlattı.
“Türk nüfusunun yoğun olduğu bölgelerin seçilmesi de bir başka stratejik hamle olabilir. Hangi sektörlerden ağırlıklı olarak talep geleceği, bu merkezlerde çalışmak isteyen firmaların sayısı, talep edilen hizmet türleri ve alanın büyüklüğü gibi konuları netleştirmek için üreticilerle temas kurulmalı, firmaların bakış açısı ve ön talepleri için görüş alışverişleri hızlandırılmalı. Lojistik merkezleri hem ulaşım maliyetlerinde hem de tedarikte sağladığı avantajlarla ihracatçılar için dönüm noktası olacak. Öte yandan Türk Ticaret Merkezleri’miz (TTM) ürünlerimizin tanıtılması, depolanması, lojistik ve finansal olarak hizmet vermek ve pazara girişlerini kolaylaştırmak için 7 ülkede faaliyet gösteriyor. TTM’ler ABD, İngiltere, Almanya, İtalya, Rusya, Kenya, BAE’de konumlanmış durumda. En son Dubai’de Ticaret Bakanlığı desteğiyle mobilya sektörüne yönelik bir TTM kuruldu.”
Türkiye lojistik merkezleriyle e-ticaret üssü olma yolunda
Depo, ofis, showroom, lojistik hizmetlerinin yanında satış ve servis desteği de vererek Türkiye’yi çekim merkezi haline getiren TTM’lerin ihracatçılar için bir fırsat olduğunu söyleyen Jak Eskinazi yurtdışı lojistik merkezlerinin daha büyük bir fırsat olduğunu sözlerine ekledi.
“Tedarik zincirinin kapsamının genişletilmesi adına bir sonraki açılımımızın lojistik merkezleri olması lazım. İlerleyen dönemde devlet kapsamına girdiğinde bizim için yurt dışındaki alıcılara daha kolay ulaşılıp, e-ticaretin etkinliğinin daha çok artırılacağı bir sıçrama tahtası olacak. Dünyanın en iyi ürününü de yapsanız eğer profesyonel bir servis ağınız yoksa ürününüzü satamazsınız. Türkiye’nin sürdürülebilir bir ihracat büyümesini yakalaması, 2023 yılındaki 226,6 milyar dolar hedefine ulaşabilmesi, ihraç ürünlerinin rekabet gücünün artırılması için lojistik sektörü ve altyapısının gelişmesi büyük önem taşıyor. Türkiye, taşımacılık sektöründeki yaklaşık 18 milyar dolar cirosuyla dünyada ilk 20 ülke arasında yer alıyor. Bu sistemleri e-ticarete entegre ederek dış ticaretteki lojistik etkinliğimizi artırabilir, maliyet yükünü azaltabilir, ürünlerin pazara ulaşım süresini kısaltabilir, hem e-ticaretten alınan payı hem de dünya pazarındaki konumumuzu güçlendirebiliriz.”
- TAL Trailer ve EvoLog Treyler Anlaşması İmzaladığını Duyurdu
- Mercedes-Benz Hafif Ticari Araçlar Yeni eSprinter ile Elektrikli Dönüşümü Başlattı
- Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor
- MAN Lion’ın City 12 E LE 2025 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü Ödülünü Aldı
- Mars Hava ve Deniz Kargo, 339 Türk Markasını Paris ve Dubai’ye Taşıdı
- Yapay zekâda en iyi dönüşüm ve uygulama ödülü Borusan Lojistik’in
- Mercedes-Benz Güvenlik Sistemleri ile Geleceğin Güvenliği Bugünden Başladı
- 15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu
- Renault Trucks T, Euro NCAP’ten 4 yıldız ile ödüllendirildi
- Didem Aras: Kendinize güvenin, inançla yol alın ve hayallerinizin peşinden cesurca gidin..
- Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı 17. Kez İstanbul’da Açıldı
- Arkas Holding Liman ve Terminal İşletmeleri Grubu Logitrans 2024’te
- Taşımacılık Sektörü’nün Öncüsü Koçaslanlar, Logitrans Fuarı’nda
- HOW- Hub of Warehouse yeni nesil depo sistemleri ve iç lojistik sektörlerini buluşturacak
- Horoz Lojistik, Bursa’da KOBİ’lere E-İhracatı Anlattı
- Mercedes-Benz Türk mesleki eğitime ve istihdama katkısını sürdürüyor
- Ekol Uluslararası Taşımacılık Artık DFDS Oldu
- İZFAŞ, Türk lojistik sektörünü Çin’e taşıyor
- Boltas Ro-Ro Taşımacılığında Sektördeki Öncü Rolünü Sürdürüyor
- Eker Filosunu Volkswagen Caddy ile Güçlendirdi
- Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Devreye Girdi, Ekol Lojistik ile DFDS Anlaştı!
- TürkTraktör 81 İlde Toplu Bakım Etkinliği Düzenledi
- Negmar Narlı Feribot Gece Yolcularına Özel Kampanya Düzenledi
- Slovakya’da Hidrojenli Kamyon Ford Trucks Desteği ile Hayata Geçti