Libya’da limanların çalıştığını, havalimanlarında da sorun olmadığını ve ihracatın devam ettiğini söyleyen Murtaza Karanfil “Enerji tarafında iş birliği için atılan adımların, pandemi nedeniyle kesintiye uğrayan diğer alanlardaki iş birliğine dayalı yatırımlarla çeşitlenmesini bekliyoruz” dedi.
DEİK / Türkiye Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil, 2019 yılında 1,9 milyar dolar olarak gerçekleşen Libya ihracatının, 2020 yılının ilk beş ayında 590 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta 190 milyon dolarlık düşüş gözlemlendiğini, bunun da pandemiden kaynaklandığını aktaran Karanfil, Haziran itibariyle çok daha pozitif tablolar yaşamaya başladıklarını kaydetti.
‘Libya’da limanlar çalışıyor ürün ticareti yapılıyor’
Murtaza Karanfil’in Libya’ya ihracatı gerçekleştirilen ürünler ve şu anda ticaretin ne şekilde yapıldığına ilişkin açıklamaları ise şöyle: “Biz bugün Libya’ya yaş sebze ve meyveden kimyevi ürünlere, hazır giyimden mobilyaya, mücevherden makine ve aksanlarına, elektrik ve elektronikten yapı malzemelerine, demir çelikten petro-kimya ürünlerine, bilişim alt yapı malzemelerinden ilaca, bebek bezinden mamaya, bisküviden gofrete kadar çok geniş bir yelpazede ürün ihracatı yapıyoruz.
Libya’da hali hazırda limanlar çalışmakta, aynı şekilde hava yolu ile ürün gönderiminde de problem bulunmamakta. Bazı banka işlemlerinde sorunlar yaşansa da uluslararası bankaların teyidi ile açılan akreditiflerde sorun yaşanmamaktadır. Bununla birlikte Türk ulusal bankacılık sisteminin desteğini gelecek dönemlerde ticaretin sağlıklı şekilde ilerlemesi için yanımızda daha çok görmek isteriz. Umarız buna ilişkin düzenlemeler Libya’da huzur tam olarak tesis edildikten sonra gerçekleşir.”
Enerji ve müteahhitlik başta olmak üzere birçok sektör Libya’da iş geliştirebilir
İhracatın yanı sıra Libya’ya yönelik yatırım projelerinde de önemli gelişmeler yaşanabileceğini dile getiren Karanfil, şunları kaydetti: “Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ve Libya iş dünyası, yatırımlarının yapılması noktasında son derece hevesli; çünkü ülkenin gerçekliğini yakalayabilmesi ve normale dönebilmesi için bunların hızla gerçekleşmesi gerekiyor. Hak ve haklıdan yana olan Türkiye, ilk andan itibaren Libya’nın bu yeniden inşa ve kendi hikâyesini oluşturma isteğini gördü, bu noktada gerekli hassasiyeti gösterdi, göstermeye de devam ediyor. Bununla birlikte Türkiye, iş yapma kabiliyeti gelişkin bir ülke; enerji ve müteahhitlik başta olmak üzere birçok alanda hayata geçirdiği projeleriyle uluslararası alanda rüştünü defalarca ispatladı.
Libya’da yaşanan elektrik kesintisi krizinin çözümü için karşılıklı atılan adımlar sevindirici. Varlık içinde yokluk yaşayan bir toplumun en doğal ihtiyacıdır enerjiye ulaşmak, elektrik kesintilerini bertaraf etmek. Buradaki sorunun Türk şirketleri tarafından hızla çözümünün sağlanmasının iş yapma kültürüne ciddi bir katkısı olacaktır. Bu durum diğer sektörlerde de benzer çalışmaların yapılmasının önünü açacak, Türk iş insanlarının Libya’ya ilgisini, aynı şekilde Libyalı iş insanlarının da Türkiye’ye ilgisini artıracaktır. İş yapma kültürü geliştiği oranda çeşitlilik ve derinlik de kazanır.”