Ana Sayfa Ekonomi Gündemi Kripto ve blok zincir yatırımcıların odağında
Ekonomi GündemiÖzel DosyalarSON DAKİKA

Kripto ve blok zincir yatırımcıların odağında

Paylaş
Kripto ve blok zincir yatırımcıların odağında
Paylaş

KPMG’nin hazırladığı ‘Pulse of Fintech’ raporuna göre, 2021’in ilk yarısında 98 milyar dolarlık fintech yatırımı gerçekleşti. Fintech’e olan ilgi dünyanın çoğu bölgesinde hararetli bir seviyeye ulaştı. 2021’in ilk yarısında, geçen yıla göre iki kat fazla yatırım alan blok zincir ve kriptoda yükseliş ivmesinin yılın ikinci yarısında devam etmesi bekleniyor.

KPMG’nin düzenli olarak hazırladığı ‘Pulse of Fintech’ raporunun 2021’in ilk yarısını inceleyen bölümüne göre fintech ekosistemi büyümeye devam ediyor. Küresel fintech yatırımı, 2021’in ilk yarısında kayda değer toparlanmasını sürdürerek, 87 milyar dolardan 98 milyar dolara yükseldi. Fintech anlaşma hacmi, 2021’in ilk yarısında 2 bin 456 ile yeni bir rekor kırdı.

Anlaşma hacimleri arttı

Wealthtech ve regtech’ten kripto ve siber güvenliğe kadar çok çeşitli fintech alt sektörlerinde anlaşma hacimleri arttı. Küresel risk sermayesi yatırımı, 2021’in ilk yarısında 52 milyar doları aşarak, 2018’de görülen 54 milyar dolarlık yıllık rekora çok yaklaştı.

Raporu yorumlayan KPMG Türkiye Fintech Sektör Lideri Sinem Cantürk, “Küresel fintech sektörü 2021’e çok güçlü bir başlangıç yaptı. 2021’in ilk yarısını tanımlamak için kullanılabilecek en uygun kelime ‘çeşitlilik’. Bu yıl içinde ödemeler sektörü, küresel olarak fintech yatırımları için en üst sırada yer alıyor. Anlaşma boyutu ve çeşitliliği, küresel insurtech yatırımını yönlendiriyor. Artan ilgi, regtech yatırımının yıl ortasında yıllık rekor seviyeye ulaşmasını gösteriyor. Siber güvenlik yatırımları rekor hızda devam ediyor. Wealthtech, 2021’in ilk yarısında risk sermayesi yatırımcıları arasında büyük bir başarı elde etti” dedi.

Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle;

  • Amerika bölgesi, 51,4 milyar dolarlık fintech yatırımıyla en güçlü bölge. Amerika Birleşik Devletleri ise 42,1 milyar dolarlık yatırımla küresel toplamın neredeyse yarısına sahip.
  • EMEA bölgesinde 39,1 milyar dolarlık yatırım var. Açık bankacılık düzenlemeleri, EMEA bölgesinde fintech’in benimsenmesini hızlandırmaya, üçüncü tarafların verilere erişimini iyileştirmeye ve özellikle yerleşik finans gibi alanlarda bir iş birliği ortamını teşvik etmeye yardımcı oldu.
  • Asya-Pasifik bölgesinde de geçen yıl 4,5 milyar olan yatırım değeri, 2021’in ilk yarısında 7.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
  • 2020 yılında 10.3 milyar dolar olan küresel birleşme satın alma işlemlerinin toplamı 2021’in ilk yarısında 27.7 milyar dolara ulaştı. Pandeminin yaşattığı durgunluk nedeniyle pek çok şirket, sınır ötesi birleşme ve satın almalarla hizmet alanını genişletmeye gitti.
  • Londra Borsası veri analizi firması Refinitiv’i 14,8 milyar dolara,
  • Nasdaq Kanada merkezli finansal dolandırıcılık tespit firması Verafin’i 2,7 milyar dolara satın aldı.
  • Ödemeler sektörü, küresel olarak fintech yatırımları için en üst sırada yer alıyor. Güçlü bir 2020’nin ardından ödemelere yönelik küresel yatırım, 2021’in ilk yarısında da ivmeyi sürdürdü. Buna ABD merkezli SoFi tarafından 2,4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi, Birleşik Krallık merkezli Paysafe Group’un 1,4 milyar dolarlık SPAC birleşmesi ve iki risk sermayesi finansman turu öncülük etti.
  • Finansal olmayan birçok şirket, erişimlerini ödemelere ve finansal hizmetlere doğru genişletmeye başladı.
  • 2021’in ilk yarısında IKEA, tüketici bankacılığı hizmetleri sağlamak için Ikano bankasından bir hisse satın aldı.
  • Walmart, dijital finansal ürünler sunmak için bir fintech oluşturmak amacıyla Ribbit Capital ile ortaklığını duyurdu.
  • Walgreens de mağaza içinde ve çevrim içi banka hesapları sunmak için MetaBank ile bir ortaklık duyurdu.

FinTech Aracılığıyla Neler Yapılabilir?

FinTech girişimcilerinin de katkısıyla giderek çeşitlenen teknolojik finans işlemleri arasında pek çok kişinin yaygın olarak kullandığı hizmetler dışında daha çok kurumlara hitap eden ve daha az bilinen farklı işlemler de yer alıyor. Bunları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Mobil ödeme teknolojisi
  • Kişiden kişiye para transferi
  • Sohbet botları ile müşteri desteği
  • Temassız ödeme özelliği
  • Parmak izi, göz ve yüz tanıma ile artırılmış güvenlik
  • Yapay zeka desteğiyle portföy yönetimi
  • Kripto para ve blockchain oluşumları
Paylaş
Yazan
A. Kurtay -

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

İlgili Haberler

Anadolu Isuzu’dan, Mehteroğlu Turizm’e Yeni D-Max 4X4 V Life Teslimatı

Anadolu Isuzu, Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren turizm ve taşımacılık şirketlerinden Mehteroğlu Turizm’e, D-Max...

Otokar’dan 857 milyon Euroluk Askeri Araç Anlaşması

Otokar, Türkiye’nin tek kalemde aldığı en büyük zırhlı araç ihracatı sözleşmesine imza...

Horoz Lojistik, Bursa’da KOBİ’lere E-İhracatı Anlattı

Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırmak ve KOBİ’lerin uluslararası pazarlarda daha etkin rol oynamasını...

Mercedes-Benz Türk mesleki eğitime ve istihdama katkısını sürdürüyor

Türkiye ağır ticari araç sanayisinin öncü şirketi Mercedes-Benz Türk, endüstrinin en önemli...