Ana Sayfa GÜNCEL Kamyon endüstrisini ne yönlendiriyor?
GÜNCELKAMYON-TREYLERManşet HaberSON DAKİKATeknoloji

Kamyon endüstrisini ne yönlendiriyor?

Paylaş
Kamyon endüstrisini ne yönlendiriyor?
Paylaş

Kamyon endüstrisini ne yönlendiriyor? Geleceğin kamyon endüstrisi ağırlığını akülere mi yoksa yakıt hücrelerine mi verecek!

AB spesifikasyonlarına göre, iklim nötrlüğüne giden yolda ağır ticari araçlardan kaynaklanan CO2 emisyonlarının 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltılması hedefleniyor. Bununla birlikte, bunun alternatif tahriklerin yardımıyla nasıl başarılabileceği konusunda hala anlaşmazlık var. Ağır ticari araçların elektrifikasyonu nasıl olacak! En büyük handikap, uzun mesafe taşımacılığında kullanılıyor olmaları!

Menzil ve yakıt doldurma süresi

Bataryalı elektrikli kamyonetler için sorun gözükmüyor. Çalışma alanları daha çok kentsel alanlar olduğu için burada sorun yok. Her ne kadar, bataryalı araçlar daha verimli olsalar bile, ibre yakıt hücreli kamyonlardan yana gözüküyor. Çünkü yakıt hücresinin menzil ve yakıt doldurma süresi açısından avantajları oldukça fazla!

Sektör, hidrojen ve yakıt hücreli araçlara mahkum!

Avrupa’da giderek yaygınlaşan; hidrojen dolum istasyonları inşasının ve işletilmesinin artık teşvik etmemesi yönündeki siyasi planların, kamyon endüstrisi için ölümcül sonuçları olması kaçınılmaz gözüküyor.. Konuya ilişkin görüş beyan eden VDI/VDE Hidrojen ve Yakıt Hücreli Araçlar Teknik Komitesi Başkanı Martin Pokojski, “Şimdi mevcut hidrojen dolum istasyonlarını daha da genişletmek ve yenilerini eklemek için doğru zaman” diyor ve ekliyor: “2030 yılına kadar otoyol ağı boyunca kamyonlara uygun en az 70 adet H2 dolum istasyonunun başta Almanya olmak üzere yaygınlaştırılması gerekiyor!”

Almanya’da durum nasıl!

Almanya karayollarında mevcut 90 adet 700 barlık dolum istasyonu var ve istasyonlar sınırlı ölçüde kamyonlar için hizmet verebiliyor. Ayni sorun akülü kamyonlar için de geçerli. Çünkü mevcut 16 bin 100 adet şarj noktasından sadece 25’i şu anda ağır ticari araçları şarj etmek için uygun. Oysa ağır ticari araçların sadece yüzde beşine hizmet vermek için; 720 kW şarj kapasiteli bin 200 adet şarj noktasına ihtiyaç var.

Peki ne olacak!

Özetle, yük ne kadar hafifse ve mesafe ne kadar kısaysa, akülerin kullanılma olasılığı o kadar yüksek olur. Yük ne kadar ağırsa ve mesafe ne kadar uzunsa, yakıt hücrelerinin tercih edilen sistem olma olasılığı o kadar yüksektir.

Paylaş
Yazan
A. Kurtay -

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

İlgili Haberler

Fenerium Ürünleri Ford Trucks Özel Tasarım F-MAX Araçları ile Türkiye Yollarına Çıkıyor

Ağır ticari araç üretiminde Türkiye’nin lider markalarından Ford Trucks tarafından Fenerium için...

15. Atlas Lojistik Ödülleri Sahiplerini Buldu

15 yıldır aralıksız devam eden “Atlas Lojistik Ödülleri” yarışmasının ödül töreni 21...

Renault Trucks T, Euro NCAP’ten 4 yıldız ile ödüllendirildi

2024 yılı itibariyle Euro NCAP, testlerini ağır hizmet tipi kamyonları da kapsayacak...

Didem Aras: Kendinize güvenin, inançla yol alın ve hayallerinizin peşinden cesurca gidin..

Geçtiğimiz günlerde enerji sektörüne giriş yapan Koçaslanlar Enerji’nin Genel Müdürlük görevine grubun...