Ana Sayfa DÜNYA GÜNDEMİ Japonya borsaları 1987’deki Kara Pazartesi’den daha fazla düşüş yaşadı
DÜNYA GÜNDEMİEkonomi Gündemi

Japonya borsaları 1987’deki Kara Pazartesi’den daha fazla düşüş yaşadı

Paylaşmak
Japonya borsaları 1987'deki Kara Pazartesi'den daha fazla düşüş yaşadı
Japonya borsaları 1987'deki Kara Pazartesi'den daha fazla düşüş yaşadı
Paylaşmak

Dünya piyasalarındaki olası resesyon beklentisi yatırımcıları korkutmaya başladı. Asya borsalarında Kara Pazartesi etkisi sürerken, Japonya Nikkei adeta çöktü. Çöküntünün nedeni Yen’in yükselmesi mi?

Küresel hisse senedi piyasalarında Fed’in faiz indirimleri için geç kaldığı algısı ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle yaşanan satış baskısı yeni işlem haftasının ilk gününde şiddetlenerek devam ediyor. ABD’de Cuma açıklanan tarım dışı istihdam verisinin hayal kırıklığı yaratması ABD ekonomisiyle ilgili endişelerin daha da artmasına neden oldu.

ABD’de olası bir resesyon korkusu ve yenin güçlenmesiyle tetiklenen panik satışları nedeniyle Japon Nikkei endeksi önceki günün kapanışına göre 4.451,28 puan kaybederek, tarihinin en kötü günlük satışını kaydetti.

Ortalama %12,4 düşüşle 31.458,42’de kapandı. Yüzde olarak, endeksin 3.836,48 puan (%14,9) kaybettiği ve daha önceki en kötü düşüş olan Ekim 1987’deki Kara Pazartesi çöküşünden bu yana en büyük ikinci düşüş oldu.

Asya borsaları da adeta çöktü. Güney Kore Kospi endeksi gün içinde yüzde ondan fazla kayıp yaşarken, Singapur’daki Straits Times endeksi yüzde dörtten fazla kayıp yaşadı. Hatta Asya’nın en büyük borsası Tokyo’da tarihi kayıplar yaşandı.

Japon Nikkei endeksinde en büyük günlük kayıp

Japon Nikkei endeksi İşlem sonunda yüzde 12,4 düşüşle 31.458 puana gerileyerek 1987’den bu yana en büyük günlük kaybı kaydetti.

Nikkei Cuma günü zaten büyük ölçüde çökmüştü . Bu, endeksin yalnızca son iki işlem gününde yüzde 18,9 oranında değer kaybettiği anlamına geliyor.

Bu yıl 11 Temmuz’daki rekor yüksek seviye olan 42.426 puanla karşılaştırıldığında değer kaybı yüzde 25,9, bu da Nikkei’nin gelişiminin rekor avından kısa bir süre sonra ayı piyasası kriterini karşıladığı anlamına geliyor. Yüzde 20’den fazla fiyat düşüşü işaret olarak kabul ediliyor. Yılbaşından bu yana Nikkei yaklaşık 1.830 puan kaybetti.

Dünyadaki hiçbir borsa, son zamanlarda finansal piyasalarda yaşanan çalkantıya Tokyo’daki kadar sert tepki vermedi. Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden ekonomist Jesper Koll, çöküşü yenin değer kazanmasına bağlıyor. Koll;”Şiddetli piyasa hareketleri, küresel ekonomi ve döviz dalgalanmalarının Japonlar için en önemli kısa vadeli itici güç olmaya devam ettiğinin Sermaye piyasalarına acımasız bir hatırlatıcısı”dedi.

Dax yaklaşık 620 puan kaybetti

Almanya’nın önde gelen endeksi Dax düşüş eğilimini sürdürüyor. Pazartesi sabahı fiyatlar yüzde 3,5 oranında düştü. Dax yaklaşık 620 puan kaybetti.

Yatırımcılar endişeli çünkü ABD’den gelen son veriler dünyanın en büyük ekonomisinde resesyon korkusunu artırıyor.

Sabahın en zayıf hisseleri yüzde 8’e varan kayıplarla Siemens Energy ve Rheinmetall oldu. Zalando da büyük bir çöküş yaşıyor. En güçlü hisse senetlerinden biri yalnızca yüzde 1,3 düşüşle Deutsche Telekom.

Dax toparlıyor

Borsa açıldıktan sonraki saatte Dax bir miktar istikrar kazanmayı başardı. Sabah 10 civarında 17.264 puanda işlem görerek günlük kayıplarını yüzde 2,6’ya düşürdü.

Japon hisseleri büyük baskı altında

Asya borsalarında da yeni hafta başında satışlar devam etti. ABD ekonomisinin sert inişe geçeceğine dair endişeler de Pazartesi günü yatırımcıları korkuttu. Ayrıca çip üreticisi Nvidia’nın yeni AI çiplerinin piyasaya sürülmesini ertelediğine dair raporu teknoloji hisselerini olumsuz etkiledi. Nvidia Hisseleri sabah saatlerinde yaklaşık yüzde 7 oranında değer kaybetti.

Yen’in yükselişi tuz-biber oldu!

Japonya’da bir ay süren fiyat artışının ardından Nikkei 225, Temmuz ortasında 42.400 puanın biraz üzerindeki yüksek seviyesine ulaştı. Ancak daha sonra yerel para birimi Yen, kısa sürede keskin bir yükseliş yaşadı ve bu durum ihracata bağımlı Japon şirketlerinin hisse fiyatlarına ağır bir yük getirdi. Dolar karşısında yen Pazartesi günü yılın başından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Bitcoin fiyatı tepetakla

Kripto para birimleri de fiyatların keskin bir şekilde düştüğünü gördü. Bitcoin sabah 9.30 sıralarında 52.626 dolardan işlem görüyordu . Bitcoin Echo’ya göre 24 saat içinde yüzde 15 oranında iyi bir kayıp yaşadı.

CNBC’ye göre , mevcut kripto fiyat çöküşü dünya çapında 370 milyar dolar (neredeyse 340 milyar Euro) değerindeki varlıkları yok etti.

ABD ekonomisine ilişkin panik!

Commerzbank’taki döviz uzmanları, “ABD ekonomisine ilişkin piyasada bir panik” yaşandığından söz etti. Küresel yatırımcılar riskten kaçınıyor ve ABD açısından, son dönemdeki zayıflık göz önüne alındığında, hisse senedi satışı yapıp yapmadıkları sorusu ortaya çıkıyor. Ekonomik veriler ve “benzeri görülmemiş bir faiz artışı döngüsü” ile resesyonun önüne geçilebilir.

Çin borsalarında durum ne?

Çin borsaları Japon endekslerinden daha iyi performans gösterdi. Hang Seng Endeksi Hong Kong Özel İdari Bölgesi yakın zamanda yüzde 2,7 düşüşle 16.494 puana geriledi. Çin anakara borsalarındaki en önemli 300 hisse senedini içeren CSI 300, eksi yüzde bir ile 3351 puanda biraz daha iyi bir performans sergiledi. Ancak her iki endeks de geçtiğimiz haftalarda önemli ölçüde kayıplar yaşadı.

Avustralya borsası da zayıf kurallardan kaçamadı. S&P/ASX 200 yüzde 3,7 kayıpla 7.649 puana geriledi.

Borsa İstanbul’da sert düşüş: İki kez devre kesti

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 7’nin üzerinde düşüşle 9.733 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksinde kayıpların yüzde 5’i aşması sonucu endekse bağlı devre kesici devreye girdi. İşlemlerin tekrar başlamasıyla satışlar yüzde 7’yi aştı ve devre kesici ikinci kez çalıştı. İkinci devre kesici sonrası BIST 100’de işlemler yüzde 6’nın üzerinde düşüşle devam ediyor.

(Kaynak: NikkeiAsiaFocus Online – handelsblatt.com/NTV HaberCNBCCommerzbankbloomberght)

Paylaşmak
Yazan
A. Kurtay -

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

Don't Miss

Hareket, 3,1 milyon euroluk projeyi 4 ayda tamamlayacak!

Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği, yenilenebilir enerji sektöründe hem yerel hem de uluslararası arenada güçlü bir oyuncu olarak kendini kanıtlamaya devam ediyor....

Otokar, Teknolojik Çözüm İhracatına Başladı

Otokar, araç ihracatındaki başarısını teknolojik çözüm ihracatıyla pekiştiriyor. Mayıs ayında düzenlenen Busworld Türkiye 2024 fuarında Bus Monitor adıyla geliştirdiği telematik çözümünü tanıtan şirket,...

İlgili Haberler

Ogilvy, Türkiye’ye yatırım yapma kararı aldı

Geçtiğimiz hafta Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde yılın network’ü seçilen dünyanın lider...

Goodyear, İzmit Fabrikası’nda üretimi 1 ay süreyle askıya aldı!

Goodyear Türkiye’den yapılan ve KAP’a bildirilen açıklamaya göre, İzmit Fabrikası’ndaki üretim 1...

Global Yatırım Holding’in net karı yüzde 40 arttı, gelirleri 3.4 milyar TL’yi aştı

Çeşitli iş kollarında yatırımlarıyla 4 kıta ve 19 ülkede faaliyet gösteren Global...

Brisa, 2024 yılı ilk çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı.

Sabancı Holding ve Bridgestone Corporation iştiraki, Türkiye lastik sektörünün mobilite lideri Brisa,...