Ana Sayfa DÜNYA GÜNDEMİ İsveç’in İlk Sürücüsüz Otobüsü Karsan Otonom e-ATAK Olacak!
DÜNYA GÜNDEMİOTOBÜS

İsveç’in İlk Sürücüsüz Otobüsü Karsan Otonom e-ATAK Olacak!

Paylaş
karsan otonom e atak
İsveç’in İlk Sürücüsüz Otobüsü Karsan Otonome-ATAK Olacak!
Paylaş

Dünyanın ilk ve tek açık trafikte biletli yolcu taşıyan Seviye-4  otonom otobüsü olan Karsan Otonom e-ATAK, şimdi de İsveç’in ilk sürücüsüz aracı olacak.

Dünyada toplu ulaşımın elektrikli ve otonom araçlara dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yenilikçi teknolojileriyle sektörde ilklere imza atmaya devam ediyor. Japonya’dan ABD’ye kadar çok geniş bir coğrafyada gerçekleştirdiği başarılı çalışmalarla bir dünya markası haline gelen Karsan, 3 kıtada 23 ülkeye yayılmış elektrikli araçlarıyla hizmet veriyor. Bu kapsamda Karsan’ın teknoloji partneri ADASTEC ile birlikte geliştirdiği ve dünyanın ilk Seviye 4 otonom elektrikli otobüsü olan Karsan Otonom e-ATAK, İsveç pazarında yolcu taşımaya hazırlanıyor.

Ağustos 2025’te yolcu taşımaya başlayacak!

Karsan’ın ADASTEC, Västtrafik, Vy Buss ve Applied Autonomy işbirliği ile gerçekleştirdiği projede Karsan Otonom e-ATAK, Ağustos 2025’te İsveç’in ilk Seviye 4 otonom aracı olarak yolcu hizmetine başlayacak.

Projenin hayata geçmesiyle Karsan Otonom e-ATAK, Göteborg’un Merkez İstasyonu’nu Liseberg İstasyonu’na bağlayacak ve şehrin Gårda bölgesinde kesintisiz ve verimli bir ulaşım çözümü sunacak. Proje kapsamında ADASTEC’in flowride.ai platformu, Göteborg’un transit altyapısıyla sorunsuz bir şekilde entegre olarak, şehrin bağlanabilirliğini artıran operasyonel açıdan verimli ve erişilebilir bir rota oluşturuyor.

okan bas
Karsan CEO’su Okan Baş, “Norveç ve Finlandiya’da açık trafikte biletli yolcu taşıyan ilk seviye-4 otonom otobüsümüz olan Karsan Otonom e-ATAK, şimdi de İsveç’in toplu taşımacılığında bir çığır açacak” dedi…

Otobüs başlangıçta Västtrafik’in toplu taşıma ağının bir parçası olarak çalışacak. “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” olma vizyonuyla dünyada toplu ulaşımın elektrikli ve otonom araçlara dönüşümünde öncü rol oynamaya devam ettiklerini söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Karsan Otonom e-ATAK’ın 2021’deki lasmanından bu yana, 35 bin yolcu deneyimiyle güvenilirliğimizi kanıtladık. Eksi 25 dereceye varan zorlu hava koşullarında sorunsuz performans sergileyen aracımız, aynı zamanda Avrupa’da tünelden geçebilen ilk otonom araç olma unvanına sahip oldu. Gerçekleştirdiğimiz ilkler ve başarılı çalışmalar, çok daha iyilerini başarmak için bizleri daha da cesaretlendiriyor” dedi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker ise “ADASTEC’in geliştirdiği flowride.ai yazılımı, Karsan tarafından fabrikada entegre edilen otobüslerde gerçek dünya uygulamalarıyla kendini kanıtlıyor ve sürdürülebilir, erişilebilir toplu taşıma çözümleriyle yerel topluluklara değer katıyor. Göteborg’daki bu proje, otonom toplu taşımanın sürdürülebilirlik ve şehir içi hareketlilik açısından küresel ölçekteki önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu tür girişimlerin, gelecekte karbon ayak izini azaltan, kapsayıcılığı artıran ve daha akıllı, daha bağlı şehirler yaratmaya yönelik önemli bir temel oluşturacağına inanıyoruz” dedi.

35 bin yolcu deneyimiyle Dünya’da ilk ve tek!

Karsan Otonom e-ATAK ABD’de Michigan State University kampüsünde 1.5 yıl boyunca 5 kilometrelik bir rotada yolcu taşıyarak dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. Norveç’in Stavanger şehrinde ise 2022 yılından bu yana açık trafikte biletli yolcu yaşıyan Otonom e-ATAK, var olan güzergahını kısa süre önce tünel içeren bir rota ile güncelleyerek genişletti ve tünelden geçen ilk otonom araç olarak zorlu bir sınavı daha başarı ile verdi. ABD, Norveç, Fransa, Romanya, Finlandiya, Hollanda, İsviçre ve Türkiye’den sonra şimdi de İsveç’de Otonom e-ATAK ile 9 farklı noktada otonom projeleri ile var olacak Karsan, dünyada açık trafikte yolcu taşıyan seviye-4 ilk ve tek otonom otobüs olma özelliğini korumaya devam ediyor.

Karsan Otonom e-ATAK sürekli hizmete hazır!

Gelişmiş Sensör Paketi ile donatılan Karsan Otonom e-ATAK, farklı hava koşullarında hassas navigasyon ve durumsal farkındalık sağlamak için birlikte çalışan LiDAR, Radar, RGB Kameralar, GNSS ve en son teknoloji sensörlerin bir kombinasyonunu kullanıyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 40 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor. 8,3 metre uzunluğundaki Karsan Otonom e-ATAK, Göteborg’un kentsel ulaşım taleplerini verimli bir şekilde karşılayabilecek sürdürülebilir, yüksek kapasiteli bir transit çözüm olarak öne çıkıyor. Otobüsün AC ünitelerle 5 saatte, DC ünitelerle ise 3 saatte tam olarak şarj olabilme yeteneği, aracın sürekli hizmete hazır olmasını sağlıyor.

Paylaş
İlgili Haberler

TEMSA, Lyon’da AutoCar Expo Fuarı’na katıldı

Fransa yollarına çıkardığı 6 bin aracıyla pazardaki güçlü büyümesini sürdüren TEMSA, 3-6...

Daimler Buses eMobility Günleri’nde Elektrikli Otobüs Filoları İçin Çözümler Tanıtıldı

Elektrikli otobüs filoları için en yeni araç geliştirmeleri, batarya çözümleri ve hizmetlerin...

MAN Lion’ın City 12 E LE 2025 Yılının Sürdürülebilir Otobüsü Ödülünü Aldı

MAN prestijli ödüllerine bir yenisini ekledi. Günlük kullanımda göz dolduran MAN eBus...

Mercedes-Benz Güvenlik Sistemleri ile Geleceğin Güvenliği Bugünden Başladı

Mercedes-Benz Türk, GSR kapsamlarına tam uyumlu yeni nesil otobüslerini yollara çıkarmaya devam...