İkinci el araç alırken nelere dikkat etmeli! Her ekspertiz firması güvenilir mi? Hangi belgelere mutlaka dikkat edilmeli? İşte bu mağduriyetlerle uğraşmak istemeyen alıcıların dikkat etmesi gerekenler!
Yılda milyonlarca vatandaş, sahip olmak istediği aracı kontrol ettirmek amacıyla ekspertiz firmalarının yolunu tutuyor. Peki alıcılar araç ticaretinde herhangi bir sürprizle karşılaşmamak adına nelere dikkat etmeli? Her ekspertiz firması güvenilir mi? Hangi belgelere mutlaka dikkat edilmeli? Ekspertizle ilgili alıcıların kafasında soru işareti oluşturan tüm soruların yanıtlarını TÜV SÜD D-Expert son blog yazısında sizler için derledi.
Alıcılar ekspertiz raporunda karşılaştıkları yanlış veya hatalı tespitler sebebiyle mağduriyet yaşayabiliyorlar. İşte bu mağduriyetlerle uğraşmak istemeyen alıcıların dikkat etmesi gereken başlıklar…
TSE Belgesi Çok Önemli
Araç sahibi olmak isteyenler için dikkat edilmesi gereken en önemli konu TSE Hizmet Yeterlilik Belgesi. İstenmeyen durumlarla karşılaşmamaları için alıcıların, hizmet yeterlilik belgeleri tam olan firmalarla çalışmaları öneriliyor. Bu sayede araç alımından sonraki süreçte yaşanabilecek kötü sürprizlerle önüne geçilebiliyor.
Ekspertiz Raporu Noter Satışından Hemen Önce Alınmalı
Yönetmelik kapsamında olan ikinci el araçlarda ekspertiz raporu alınmadığı takdirde noterlerde araç satışı ve devir işlemleri yapılamıyor. Ekspertiz raporları aracın anlık durum bilgisini verdiği için yönetmelik raporun noter satışından en fazla 3(üç)gün içerisinde alınması şartını getirdi.
Aracı Satan Firma Garanti Vermek Zorunda
Hazırlanacak ekspertiz raporunda aracın özellikleri, arıza-hasar durumu ve km bilgilerine yer veriliyor. Boya, kaza, göçük, dolu hasarı şanzıman, motor, fren sistemi vb gibi parçaların durumu raporda yer almakta. Raporla ilgili yaşanabilecek sorunda raporu veren yetkili firma ve satışı yapan kişi sorumlu tutulabiliyor. İKİNCİ EL araçların ticareti hakkında yönetmelikteki diğer bir dikkat çekici konu ise ikinci el araca 3 ay veya 5.000 km (hangisi önce dolarsa) garanti verme zorunluluğu. Garanti ile birlikte aracı alan kişiler araçlarında ortaya çıkabilecek sorunlarda artık muhatap bulma güveni sayesinde ticaretlerini güven içerisinde tamamlayabilecekler.
Bağımsız Firmalar Tercih Edilmeli
Yeni ortaya çıkan ve büyüme potansiyeli olan tüm sektörlerde olduğu gibi ekspertiz sektöründe de birçok küçük ve büyük ölçekli firma ortaya çıktı ve farklı markalar oluştu. Bu sebeple ikinci el araç ekspertiz hizmeti almak isteyen tüketicilerin kaliteli, tarafsız ve bağımsız hizmet veren, kurumsal firmalardan hizmet alınması büyük önem taşıyor.
Fiyatlar Kapsamına Göre Değişiyor
İkinci el araç alıp satarken yaptırılan testler belirli paketlerle müşterilere sunuluyor. İhtiyaca göre belirlenen paketler, ekspertiz fiyatı alacağınız aracın doğru değerlendirilmesi açısından önemlidir.
- Türkiye’de Ticari Araç üretimi yüzde 12 geriledi!
- ZF otomotiv endüstrisi için bileşenleri ‘yeniden’ üretiyor
- Vestel Mobilite’den akıllı şarj çözümleri yatırımı!
- Türkiye Otomobil ve hafif ticari araç pazarı raporu!
- Yerli Üretim Scudo Yeni Gövde ve Motor Seçeneği ile Satışa Sunuldu
- Mercedes-Benz Türk İkinci El Markaları TruckStore ve BusStore ile Fark Yaratıyor
- ZF 250 milyonuncu elektrikli park freni ünitesi üretti!
- Tilbe Polat BYD Türkiye’nin Pazarlama Direktörü Oldu
- Yenilenen Mercedes-Benz V-Serisi Türkiye’de
- OSD verilerine göre Türkiye otomotiv üretimi yüzde 7 azaldı!
- Otokar Sürdürülebilirlik Raporu’nu Yayınladı
- İnci GS Yuasa TAYSAD Ege Bölgesi Odak Üye Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı
- Otomotiv ihracatı eylülde 3,4 milyar dolar oldu
- Alman Mühendisliğiyle Geliştirilen Yeni Opel Combo Elektrik Türkiye’de!
- Ford Otosan’ın Ürettiği E-Transit Custom, Avrupa Yollarında
- Gupse Kaplan Peugeot Türkiye’nin Yeni Genel Müdürü Oldu
- Anadolu Isuzu’nun Yeni Elektrikli Modeli BIG.e Standart Priz Üzerinden Şarj Ediliyor
- Eşarj Çağrı Merkezi Görüntülü Arama Hizmeti Başlattı