Ana Sayfa Automotive Hidrojen Yakıt Dolumunda Yeni Bir Çağ Başlıyor!
AutomotiveOTOMOTİV

Hidrojen Yakıt Dolumunda Yeni Bir Çağ Başlıyor!

Paylaş
Daimler Truck ve Linde’nin Geliştirdiği sLH2 Teknolojisiyle, Hidrojen Yakıt Dolumunda Yeni Bir Çağ Başlıyor!
Paylaş

Daimler Truck ve Linde’nin Geliştirdiği sLH2 Teknolojisiyle, Hidrojen Yakıt Dolumunda Yeni Bir Çağ Başlıyor!

Mercedes-Benz Türk’ün çatı şirketi olan ve geleceğin karbon nötr ulaşımını şekillendirecek projelere imza atan Daimler Truck, Linde Engineering ile birlikte geliştirdikleri yeni sLH2 soğutulmuş sıvı hidrojen yakıt dolumu teknolojisini tanıttı. Bu teknoloji, gaz hidrojene kıyasla daha yüksek depolama yoğunluğu, daha uzun menzil, daha hızlı yakıt dolumu, daha düşük maliyet ve daha yüksek enerji verimliliği gibi avantajlar sunuyor.

Mercedes-Benz Türk’ün çatı şirketi Daimler Truck ve Linde Engineering, ulaşımda karbon nötr hedefi doğrultusunda geliştirdikleri yeni sLH2 soğutulmuş sıvı hidrojen yakıt dolumu teknolojisiyle, yeni bir dönemin kapılarını açıyor. Yeni soğutulmuş sıvı hidrojen yakıt dolumu teknolojisi (sLH2) ile 1000 kilometre veya üzeri bir menzile sahip 80 kg sıvı hidrojen taşıyan 40 tonluk bir ağır hizmet kamyonunun yakıt dolumu, yaklaşık 10 ile 15 dakika sürüyor. Bu teknoloji aynı zamanda hidrojen yakıt istasyonu için gerekli yatırım maliyetini 2 ile 3 kat arasında ve işletim maliyetlerini de 5 ile 6 kat arasında düşürüyor.

Yeni sLH2 teknolojisinde, sıvı hidrojen basıncını hafif oranda yükseltmek amacıyla yenilikçi bir sLH2 pompası kullanılıyor. Bu yöntem sayesinde hidrojen, soğutulmuş sıvı hidrojene (sLH2) dönüştürülüyor. Hidrojen bu durumda yakıt dolum sürecini son derece kolay ve güvenilir bir hale getirirken, aynı zamanda dolum sırasındaki enerji kayıplarının asgariye indirilmesini sağlıyor. Yakıt istasyonu ile araç arasında herhangi bir veri iletimi gerektirmeyen yeni teknoloji, süreci oldukça basit bir hale getiriyor. İlk halka açık sLH2 yakıt istasyonu Almanya’da Wörth am Rhein şehrinde hizmet vermeye başladı. 2024 yılının ikinci yarısından itibaren Mercedes-Benz GenH2 kamyonları da ilk deneme seferlerini gerçekleştirecek.

Daimler Truck ve Linde Engineering, sLH2 teknolojisini ağır hizmet kamyonları için önde gelen hidrojen yakıt dolum teknolojisi haline getirmeyi hedefliyor. Bu teknoloji açık bir ISO süreciyle standart hale getirilerek tüm ilgili taraflara sunuluyor. Daimler Truck ve Linde Engineering diğer orijinal ekipman üreticilerine, altyapı şirketlerine ve diğer ilgili kuruluşlara yeni sıvı hidrojen standardını uygulamaya koyma ve böylece dönüşüm sürecinde yaygın bir küresel pazar oluşturma çağrısında bulunuyor.

Paylaş
Yazan
A. Kurtay -

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

İlgili Haberler

ZF 250 milyonuncu elektrikli park freni ünitesi üretti!

Fren sistemlerinde lider olan ZF, 250 milyon ünite Elektrikli Park Freni (EPB)...

Tilbe Polat BYD Türkiye’nin Pazarlama Direktörü Oldu

BYD, Türkiye yapılanmasında önemli bir ismi kadrosuna kattı. Sektörün deneyimli isimlerinden Tilbe Polat,...

Yenilenen Mercedes-Benz V-Serisi Türkiye’de

Yenilenen Mercedes-Benz V-Serisi Türkiye’de… İki farklı donanım seviyesiyle sunulan yeni V-Serisi, dizel...

OSD verilerine göre Türkiye otomotiv üretimi yüzde 7 azaldı!

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 9 aylık dönemine ilişkin verileri...