ABD Hazine Bakanı Yellen, ABD’nin 28,4 trilyon dolarlık borç tavanına 18 Ekim’e kadar ulaşılacağını ve bu tarihten sonra Hazine’de nakdin olmayacağını bildirdi. ABD Hükümeti her bir 1 dolarlık yaptığı harcamanın %20’sini borçlanarak gerçekleştiriyor.
Amerika’nın borç tavanına ulaşması halinde; tahvil itfası gerçekleştiremeyerek temerrüde düşebilir, kamu ve emekli maaşlarını ödeyemeyecek duruma gelebilir. Hazinenin borçlanamadığı noktada tek nakit kaynağı vergiler olacaktır. Borçlanma limitinin yükseltilmesi için 100 kişilik Senato’nun 60’ının oyunu almak gerekiyor. Azınlıkta bulunan Cumhuriyetçiler borçlanma tavanına izin vermeyerek, ABD Başkanı Biden’in devasa alt yapı paketinin küçültülmesini talep etmektedirler. Demokratlar daha önce Senato’ya iki kez borç tavanı yasa tasarısını getirmelerine rağmen Senato’da onaylanmadı.
- Ticari Araçta Avrupa Dizele dönüyor!
- UND Başkanı Aras’tan Schengen Vize Duvarına Sert Tepki
- 18 Mart zaferinin kahramanları Rahmi M. Koç Müzesi’nde anıldı
- Koç Üniversitesi Hastanesi ve BioNTech kanserle mücadelede iş birliği yapacak
- Kripto parayla tatil mümkün mü!
- Türkiye Müteahhitler Birliği’nin Sektör Raporu yayınlandı
- Malta Üniversitelerine Türk öğrenci akını!
- Kapalı ortamlardaki elektromanyetik kirlenmeye dikkat!
- Son gelişmeler, 100 baz puanlık faiz indirimi ihtimalini güçlendirdi
Daha önce 2011 yılında borçlanma limitinin onaylanmaması; ABD tarihinde ilk kez kredi notu düşüşüne, S&P500’ün %20 değer kaybetmesine neden olmuştu. Ek olarak, ABD Senatosu’nda borçlanma tavanı çekişmesi son 10 yıldır tekrarlanan ve sonunda onaylanan politik bir meseledir. Dün azınlıkta olan Cumhuriyetçilerin yıl sonuna kadar borçlanma tavanını uzatma teklifi bu siyasi çekişmenin başka bir adımıdır. Borç tavanı meselesinin 18 Ekim’den yıl sonuna kadar ötelenmesi, kısa vadede piyasalarda bu baskıyı ortadan kaldıracaktır.
Dolar/TL’de dirençler destek oluyor
TCMB, bugün saat 10:00’da Yatırımcı Toplantısı düzenliyor. Toplantı öncesinde dolar endeksinin diğer gelişmiş para birimlerine karşı güç kazanımı, direnç olan 8,8550 seviyesini desteğe dönüştürdü. 8,8850 destek ve 8,9700’yi ise direnç seviyesi olarak izliyoruz. TCMB’nin ekonomik büyüme ve enflasyon ile ilgili yapacağı açıklamalar, soru cevap kısmında Başkan’ın vereceği cevaplar, kurda volatilite yaratabilir.
BIST100’de dipler yeniledi
TL bazlı Eylül ayı dip seviyesi ve dolar bazında yıl içi dip seviyesi yenilendi. İşlem hacminin 16.5 milyar TL gibi yüksek bir seviyede gerçekleşmesi, kısa vadede zayıflığın devam edeceğine işaret etti. TCMB Yatırımcı Toplantısı’ndan çıkacak sonuçlar endekste yönü tekrar yukarı çevirebilir ama yatırımcılar olumlu sonuç çıksa bile temkinli davranabilirler. 1385 direnç noktamızken, 1370 ve 1340 kısa vadeli destek noktalarımızdır.
Ekim vadeli BIST30 kontratı
1500 ve 1495’den gerileyen ortalamalar 1484 desteği üzerinde dün yoğun bir baskı yarattı. Günün büyük bir bölümü 1476-1487 aralığında geçerken kapanışta bu aralıkta gerçekleşti. Ana desteklerden tepki alımlarının gelmemesi, 24 Eylül’de ki dip seviyesinin yenilenmesi yeni bir dip arayışını getirecektir. 1470 ve 1450 desteklerini olası dip arayışında test edebiliriz. 1500’e doğru tepkiler bu zayıflıkta satışla karşılanacaktır.
Ekim vadeli Dolar/TL
Ekim vadeli Dolar/TL. Dün en yüksek 9.03 test edildi ve gün sonunda bir kez daha 9.00 altında kapanış gerçekleşti. Spot kurda yaşanan sıkışmanın yukarı yönde kırılmasının sonrasında geri çekilme ile 9.00-9.05 dirençlerinin korunmasını sağladı. Spot kur yatay kalmaya devam ederse, vade sonuna yaklaşılması nedeniyle 8.87’ye doğru bir geri çekilme başlatabilir.(ÜNLÜ&Co)