Ana Sayfa OTOBÜS Finlandiya Yollarındaki İlk ve Tek Otonom Araç Karsan Otonom e-ATAK
OTOBÜSOTOMOTİV

Finlandiya Yollarındaki İlk ve Tek Otonom Araç Karsan Otonom e-ATAK

Paylaş
Karsan Otonom Okan Bas
Finlandiya Yollarındaki İlk ve Tek Otonom Araç Karsan Otonom e-ATAK
Paylaş

Toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde önemli rol oynayan Karsan, ADASTEC işbirliği ile geliştirilen dünyanın ilk Seviye 4 sürücüsüz aracı olan Otonom e-ATAK, Finlandiya’nın da ilk otonom aracı oldu.

Ülkenin Tampere şehrinde Haurala ile Lampaala arasında 5,5 kilometrelik bir rotada hizmete başlayan Otonom e-ATAK’ın, ilerleyen dönemde rotasının genişletilmesi planlanıyor. Teknoloji partneri ADASTEC ile birlikte geliştirdiği Otonom e-ATAK’ın ABD ve Norveç’in ardından Finlandiya’nın da trafiğe açık yolda ilk biletli yolcu taşıyan sürücüsüz otobüsü olduğunu söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “17 duraktan oluşan rotada trafik ışıkları, kavşaklar, yaya geçitleri gibi otonom araçları zorlayıcı unsurlar yer alsa da Otonom e-ATAK, dünya çapında başarısını kanıtlamış bir model olarak bunların üstesinden rahatlıkla gelebiliyor. Bu rotanın ilk kısmında maksimum hızımız 30 km/s olacak. Fakat ikinci rota da eklendiğinde aracımız saatte 40 kilometreye çıkacak. Karsan olarak ‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde’ olma vizyonu ile geliştirdiğimiz ileri teknolojili mobilite çözümleri, özellikle dünyanın tarihi şehirlerinin ilk tercihi olmaya devam ediyor” dedi.

Karsan Otonom E Atak Finlandiyada yola cikti
Finlandiya Yollarındaki İlk ve Tek Otonom Araç Karsan Otonom e-ATAK 3

ADASTEC CEO’su Dr. Ali Peker ise “Bu projede otonom sürüş yazılımımızın üstün performansını ve güvenilirliğini bir kez daha kanıtlama fırsatı bulduk. Zorlu hava koşullarında edindiğimiz tecrübeyle, ileri seviye teknolojimiz sayesinde her türlü iklim şartlarında güvenli ve konforlu yolculuklar sağlıyoruz. Bu açılış, sürdürülebilir ve yenilikçi toplu taşıma çözümlerine olan bağlılığımızı bir kez daha gözler önüne seriyor” açıklamalarında bulundu.

Paylaş
Yazan
A. Kurtay

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

İlgili Haberler

Mercedes üretimde yapay zeka ve insansı robot kullanacak

Mercedes-Benz, Berlin’deki Dijital Fabrika Kampüsü’nde yapay zeka, insansı robotlar ve yeni patentli...

Şubat 2025 Motorlu Kara Taşıtları Raporu

Şubat ayına ait trafiğe kayıt ve devir işlemleri başta olmak üzere, otomobil...

FIAT yeni kampanya detaylarını açıkladı

FIAT yeni kampanya detaylarını açıkladı. Marka, otomobil tutkunlarını sevindirecek yeni bir kampanya...

Karsan Sürücüsüz Toplu Ulaşım Teknolojisi İtalya’da!

Toplu ulaşımda dünya markası haline gelen Karsan, Avrupa’da ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor!...