Ana Sayfa DENİZCİLİK İstanbul’a elektrikli vapur filosu
DENİZCİLİKSON DAKİKA

İstanbul’a elektrikli vapur filosu

Paylaş
sinem dedetas
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, "Avrupa’nın en fazla deniz toplu taşıması yapılan yeri İstanbul. Yolcu sayısı, dünya ölçeğinde son derece yüksek sayıda ve önemli bir yerde. İstanbul’un kurgusu, baktığınız zaman boğaz içine yerleşmiş bir kent. Karadan da önce İstanbul’da toplu taşıma deniz yolu."
Paylaş

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde düzenlenen Yaşanabilir Kentler Forumu’nda deniz toplu taşımacılığının geleceği ve karbonsuz deniz taşıtları konusu masaya yatırıldı.

Forum konuşmacılarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş, pandemi öncesi yıllık 42 milyon yolcu taşıdıklarını belirterek, “Özel sektörü dâhil ettiğimiz zaman 90 milyona gelen yıllık yolcu sayısı var. Dünyanın en büyük metropollerinden New York’ta 2,5 milyon kişi taşınıyor. Avrupa’nın en fazla deniz toplu taşıması yapılan yeri İstanbul. Yolcu sayısı, dünya ölçeğinde son derece yüksek sayıda ve önemli bir yerde. İstanbul’un kurgusu, baktığınız zaman boğaz içine yerleşmiş bir kent. Karadan da önce İstanbul’da toplu taşıma deniz yolu. Günümüzde toplu taşımadaki payı yüzde 3’lere kadar düşmüş durumda” diyerek payı artırmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Sadece 900 bin civarında İstanbullu iskeleye ulaşabiliyor

Deniz ulaşımını artırmanın sadece denize yeni hatlar açarak veya yeni araçlar koyarak yapılamayacağını belirten Sinem Dedetaş, “Günümüzde zamanla yarışıyoruz, en hızlı ulaşım aracını tercih ediyoruz. Yapılan bir çalışmaya göre; 15 milyon İstanbullu evinin 500 metre çapında bir otobüs durağına ulaşabiliyor. 13 milyon İstanbullu metro durağına erişebilirken sadece 900 bin civarında İstanbullu da iskeleye ulaşabiliyor. Toplamdaki payı artırmak için güncel durumu iyi analiz edip kaynakları doğru kullanmak gerekiyor. Güncel koşulları dikkate alarak, verimli bir analiz yaparak, toplam faydayı düşünerek bir planlamaya gidilmesi gerekiyor. Kara, raylı sistemler ve deniz ulaşımı entegrasyonunu sağlayarak, daha kısa mesafeli taşımacılıklarla denize besleme çalışmaları yapılarak toplamdaki payın artırılabilmesi için çalışmalar gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.

İstanbul’a elektrikli vapur filosu

Sinem Dedetaş, İstanbul’daki denizleri karbonsuzlaştırmak için çalıştıklarını da belirterek, “Bununla ilgili kamu ve özel sektör birlikte ortak filoya geçmeyi planlıyoruz. Filo birliği yaptığımızda verimli çalışma modeline de geçmiş olacağız. İstanbul deyince vapur akla geliyor, ikonik sembolik değerlerinden biri. İkonik görüntüyü koruyacağımız yeni vapurlar olmasını planlıyoruz. Filo birliği sağlamak, gider yönetimi açısından da önemli. 2050 yılında İstanbul’u karbonsuz yapma taahhüdü var. Vapur, motor ayrımını ortadan kaldırarak karbonsuz bir filoyla hizmet etmemiz gerekiyor. Türkiye tersaneleri elektrikli tekne yapma konusunda uzmanlaşmış durumda. Elektrikli tekne üretmekte bir sıkıntı yok, sayısı zamanla 100’e çıkacak bir elektrikli vapur filosu yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

Paylaş
İlgili Haberler

Deniz Yolu Taşımalarında Kapıdan Kapıya Teslimat Hizmeti

Türkiye’nin deniz yolu ile yük taşımacılığında Rusya’nın önemi giderek artıyor. Rusya’da geniş...

ABD-Çin ekonomi savaşının kapsamı genişliyor!

Dünya genelinde üretilen her üç gemiden birini üreten Çin ile ABDarasındaki ekonomi...

Asya-ABD konteyner fiyatları tırmanıyor!

Denizcilik sektörünü olası ABD limanları grevi beklentisi nedeniyle Asya-ABD konteyner okyanus fiyatlarını...

İki Liman Bir Yol Anlaşması İmzalandı: İstanbul Lojistik Bir Üs Oluyor

2013 yılından beri İzmir’de deniz taşımacılığı ve liman hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren...