Dolar/TL’de riskler yukarı yönlü. Geçen hafta yurt içi yerleşiklerin döviz tevdiat hesabı 2.5 milyar $ azaldı ve son bir ayın en düşük seviyesine geriledi.
TCMB’nin faiz indirimi ile kurda yaşanan yükseliş, yurt içi yerleşiklerin satışları ile sınırlı kaldı. Fakat yerli satışlarının sürdürülebilir olmaması, FED’in varlık alımı azaltımına başlayacak olması, TCMB’nin yeni faiz indirimi beklentileri ile Dolar/TL’de risklerin yukarı yönlü olduğunu düşünüyoruz. 8.8566-8.8730 ana destek seviyelerimiz, 8.97 ilk direnç seviyemizdir.
Perşembe, Çarşamba’yı telafi etti. ABD borç tavanı sorununun ötelenmesi ve Rusya’nın yeni enerji arzı ile yaptığı açıklamaların enerji fiyatlarını düşürmesi, BIST100’ün önceki günkü kayıplarını geri almasını sağladı. Bugün dünkü yükseliş sonrasında 1398-1400 dirençlerinden satış gelebileceğini düşünüyoruz. 1390 ve 1380’ni gün içi destek seviyeleri olarak takip edebiliriz.
Ekim vadeli BIST30 kontratı
Çarşamba günü 1476-1487 aralığında gelmeyen tepki alımları, dün yerini haftanın en güçlü tepki alımına bıraktı. 1507’den geçen mavi ortalama ve 1514’den geçen düzeltme noktası ile tepki alımlarının sınırlı kalacağını düşünüyoruz. 1500-1497 gün içi ara destek seviyemizdir. Ara destek bölgesinin kırılması tepki arayışını bitirir ve 1488-1476 yatay destekleri ön plana çıkarır.
Ekim vadeli Dolar/TL
9.00-9.05 direnç bölgesi korunuyorken, yardımcı göstergeler halen realizasyon sürecini işaret ediyor. 8.50 seviyesinden yaşanan yükseliş, 9.00-9.05 dirençlerinde realize oluyor. Bu realizasyonda 8.90’dan kademeli yükselen mavi ortalama geri çekilmede destek olabilir.
Şahap Kavcıoğlu’nun 5. Yatırımcı Toplantısı
Şahap Kavcıoğlu’nun TCMB Başkanlığında 5. Yatırımcı Toplantısı dün gerçekleşti. Toplantıda ilk sözü alan Başkan; Türkiye’nin global risklere rağmen ekonomik büyümesinin güçlü ve dengeli geliştiğini, manşet enflasyonun yükselişinin gıda ve ithalat fiyatları gibi geçici unsurlara dayandığını, arızi nedenlerin ortadan kalkması ile birlikte manşet enflasyonda da gerileme eğiliminin başlayacağını söyledi. Eylül ayındaki faiz indiriminin birçok gerekçeye dayandığını, arz şoku gibi geçici faktörlerin politika karar alma noktasında önemini yitirdiğini belirtti. Başkan’a soru cevap kısmında gelen sorular faiz indirimi ile alakalı oldu.
Ticari kredilerin faiz indirimindeki rolü sorusunu; işletmelerin yapılan anketlerde yatırım iştahının yüksek olduğu ancak yüksek banka kredi faizleri nedeniyle yatırıma dönüşmediğini şeklinde cevapladı. Kurlar ile ilgili bir soruya; TL’de değer kaybının küresel olduğunu ve diğer gelişen para birimlerine paralel değer kaybı yaşandığını belirtti. Uzun vadeli enflasyonist bekleyişlerin yükselmesi, enerji fiyatlarının artması, eşel mobil sisteminin yakıt fiyatlarında artışı artık dengeleyemeyecek olması, FED’in varlık alımı azaltımı gibi bir çok sorunun cevabını, para politikası kararı verirken birden fazla gelişme inceleniyor şeklinde yanıtladı. Sonuç olarak, TCMB’nin 21 Ekim’de Para Politikası Kurulu toplantısında faiz indirimine devam etme olasılığının, dünkü toplantı sonrasında güçlendiğini düşünüyoruz.(ÜNLÜCo)