Türkiye’nin uluslararası tek otobüs fuarı Busworld Türkiye, kapılarını ziyaretçilere açıyor. Sektörün referans noktası, otobüs endüstrisi ve yan sanayi ihtisas fuarı Busworld Türkiye Fuarı’nda bu yıl 20 farklı ülkeden 157 katılımcı sektör profesyonelleri ile buluşacak. Fuar hakkında merak edilenleri Busworld Türkiye Fuarı Grup Satış Direktörü Hande Çakıcı ile konuştuk.
-Sayın Çakıcı, öncelikle Busworld Türkiye’nin Avrupa’daki benzer fuarlarla artıları ve
eksileri açısından kısa bir karşılaştırmasını yapar mısınız?
“Gerek ülkemiz gerekse dünyaya baktığımızda, artık rakipsiz bir iş bulunmuyor. Yaptığınız işi bir tık iyi yapıyorsanız ve böylece rakiplerinizden ayrışabiliyorsanız o konuda akla ilk gelen isimlerin başında gelmemeniz de imkansız hale geliyor. Bugün otobüs fuarı denince dünyada akla ilk Busworld’ün, Türkiye’de de Busworld Türkiye’nin geliyor olması bizce bizim en büyük başarımız.”
–Fuara bu yıl katılımcıların ilgisi geçtiğimiz yıllara oranla nasıl?
“Türkiye’nin alanında lider, önemli firmalarının ziyaret ve ilgisinin yanında katılımcılarımız da bu sene çoğu seneye göre çok heyecanlı, çünkü stant satışlarımızı Şubat ayında kapattık. Bu sene Busworld Türkiye’de 20 farklı ülkeden 157 katılımcı olacak. Bu sayının her fuarda daha da artıyor olmasından gururluyuz.”
–Otomotiv Sektörü’nde fuarlar artık adeta teknoloji fuarı havasında geçiyor. Bu yıl Busworld Türkiye’de ne tür teknolojik yenilikler göreceğiz?
“Evet bu konuda Türkiye ve dünyada günden güne hızla gelişen bir akım var. Otomotiv sektörü de bundan nasibini aldı tabi ister istemez. Biz bu sene özellikle elektrikli araçlardaki hızlı artışa şahit olacağız fuarda. Ve çoğu markanın da bunu kendi marka kimliğine uyarladıkları çok başarılı örneklerini göreceğiz. Bu sene Busworld Türkiye’de bu anlamda güzel sürprizlerimiz olacak.”
–Katılım konusunda yabancıların ilgisi ne yönde?
“Açıkçası yerli katılımcılarımız ilk günden beri en az bizim kadar heyecanla bekliyor ve hazırlanıyor fuarımıza. Bununla beraber, çok büyük oranda çeşitlilik gösteren bir yabancı katılımcı sayısında artış da her sene mutlaka oluyor. Dünyanın her yerinden, sektöründe çok değerli işler yapan küçük, büyük onlarca firma ile birlikte bir yol arkadaşlığı yapıyoruz aslında. Bu bizim için çok kıymetli.”
–Yerli üreticilerin katılım oranı ne kadar?
“Sadece fuarımız özelinde değil belki ama genel anlamda, yerli üreticilerimiz pek çok konuda artık çok daha aktifler. Sektörü yakından tanıyıp bilmek, yeni teknolojileri anlamaya çalışıp bunu kendi kimliklerine uyarlamak, markalarını ve yaptıklarını daha fazla insana ulaştırmak gibi hedef ve vizyonları çok erkenden ve en etkili biçimde yapmak için çabalıyorlar. Bizler de onları sektörle buluşturuyor olmaktan mutluluk duyuyoruz tabi. Bu anlamda, bu seneki yerli katılımcı oranının da geçtiğimiz yıllara göre artmış olması bizim için büyük gurur.”
–Pandemi sırasında ve sonrasında sanal fuar denemeleri yapıldı. Ancak beklenen ilgiyi görmedi. Sizce neden?
“Evet bu tarz denemeler olabiliyor tabii. Fakat fuarcılık, doğası itibariyle çok sosyal ve birebir iletişim ve ilişkilerle dolu bir dünya. Orada yüz yüze tanışmanın, karşılıklı oturup yeni iş bağlantıları kurmanın ya da sadece ziyaretçi olarak bile stantları gezip o havayı solumanın gücüne inanıyoruz biz. Özellikle bizim fuarlarımıza gelenler bu söylediğimi çok daha iyi anlayacaktır.”
–Bu yılki fuarda neler öne çıkacak?
“Bu yıl için bizim en çok dikkatimizi çeken ve aslında heyecanlandıran, katılımcıların özellikle sürdürülebilirlik gibi konulardaki çalışmaları oldu. Bu sene sizlerin de fuarımızda çokça göreceğiniz doğa dostu ürün ve hizmetlerin günden güne artıyor olması bizi mutlu ediyor açıkçası. Bu yıl ayrıca pek çok markanın birbirinden kıymetli yenilik ve sürprizleri de olacak.”
–Yıllara göre Busworld Türkiye’yi ziyaretçi sayısı açısından değerlendirir misiniz?
“Busworld Türkiye, her sene bambaşka sürpriz ve yenilikler sunan ve gittikçe sektöre sunduğu katkının değerinin de arttığı bir fuar. İnsanlar ve firmalar da artık bu önemin farkında ve bu farkındalığın en güzel sonucu olarak ziyaretçi sayımızdaki artışı görebilirsiniz. 2022 senesinde 84 ülkeden 11.043 ziyaretçiyle buluşmuştuk örneğin ve bu sayının bu sene daha da artacağını düşünüyoruz. Heyecanlıyız, güzel bir fuar olacak yine.”
–Bu yıl kaç ziyaretçi ön görüyorsunuz?
“Biz her sene, fuarımızın ilk çalışmalarına başlarken kendimizi aşmak hedefiyle yola çıkarız. Geçen seneki katılımcı ve ziyaretçi sayımızın altında kalmak ya da aynı oranlarda seyretmekten ziyade daha fazla katılımcı ve ziyaretçiyle daha fazla insana ulaşmış olmayı planlar ve bu yönde çalışırız. Bu bizim en önemli motivasyonlarımızdan biri olmuştur hep. Sadece ziyaretçi anlamında değil ama genel olarak Busworld Türkiye’nin bu sene, önceki senelerden daha fazla insana ulaşacağını düşünüyoruz.”
–Busworld Türkiye otobüs sektörüne ve profesyonel alıcılara ne tür katkılar
sağlıyor?
“Fuarın katılımcılara sağladığı avantajların yanında ziyaretçiler için de çok önemli katkıları olduğu bir gerçek. İster küçük ya da yerel bir firma olun isterseniz de ülke sınırlarını çoktan aşmış uluslararası bir firma, Busworld Türkiye Fuarı’nda ziyaretçi olmanızın bile sizin için hep artıları oluyor. Biz bunu her sene katılımcılarımızdan da ziyaretçilerimizden de çok sık duyuyoruz. Sektörün en önemli buluşmasında yer almanız bir kere başlı başına en önemlisi. Ayrıca teknolojik gelişmelere, inovasyonlara ve sektörel yeniliklere yakından şahit olacaksınız ve bu da size sektörel anlamda gidişatı, sektörün geleceğini en iyi şekilde sunuyor olacak.”
–Son olarak katılımcılara ve ziyaretçilere vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
“Öncelikle firmanızı daha fazla insanla buluşturmanın en faydalı ve güzel yollarından biri sektörel fuarlarda yer alıyor olmak. Çünkü sektörünüze dair yenilikleri görmek ve bilmek gibi olanaklar sunmasıyla birlikte sizin kendinizi ve markanızı da pek çok anlamda anlatabilme imkanı da sunuyor. Bizimle ilk günden beri birlikte olan markalarımız da çok iyi bileceklerdir ki, Busworld Türkiye mutlaka katılmanız ya da hiç değilse bir kere gidip görmeniz gereken bir deneyim. Çok başka kapılar açıp ufkunuzu genişletecek bir deneyim bu.”