COVID-19 salgını normalleşme sürecinde, şehirlerarası yolculukların başlaması ile birlikte ortaya çıkabilecek emniyet risklerini önlemek için sürücülerin gözden kaçırmaması gereken birkaç önemli nokta var..
Brisa’nın COVID-19 sürecindeki yeni dönemde yolculukların emniyetle gerçekleşmesi için bilgilendirme ve ücretsiz destek çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Bu kapsamda uzun zamandır kullanılmayan araçların seyahatlere hazırlanması için uzmanlığını araç sahipleri ile paylaşıyor.
Emniyetli sürüş için bunlara dikkat edin
Otopratik, araç sahiplerinin yolculuğa çıkmadan önce basit önlemlerle emniyetli bir sürüş gerçekleştirebileceklerini belirtiyor. Bununla birlikte lastiklere ve araca düzenli olarak bir uzman tarafından bakım yapılması da hem ürün ömrünü uzatıyor hem de emniyetli bir sürüş deneyimini güvence altına alıyor.
Araç sahiplerinin alması gereken başlıca önlemler ise şöyle:
- Aracınızda ilk yardım çantası olduğundan emin olun.
- Aracınızda yedek lastiğin sağlam ve havasının tam olduğundan emin olun, takım ve avadanlıklar (kriko, bijon anahtarı ve varsa şifreli bijon, tornavida ve pense) araç üzerinde tam ve eksiksiz olarak bulundurun.
- Aracınızda çekme halatı ve takozların olduğundan emin olun.
- Reflektörler ve fosforlu yelekler bulundurmak olması ve yok ise tamamlanmalıdır.
- Aracınızda her duruma karşı taşınabilir çok amaçlı elektrikli çakmak pompası ve takviye kablosu bulundurun.
- Aracınızın iç ve dış temizliği yola çıkmadan önce yapılmalı, araç içinde kapalı alanda uzun zaman geçirileceği için aracın iç temizliğinin yapılması tozlardan olabileceği kadar temizlenmesi yolculuk edenler ve özellikle çocuklar için çok önemlidir.
- Aracın emniyet kemerleri ve tertibatı elle teker teker kontrol edilmeli ve sağlam ve çalışır durumda olduğundan emin olunmalı.
- Uzun süre kullanılmayan araçlarda klima kompresörü bozulabilir.Bunu engellemek için soğuk havalarda da ara ara klimanızı çalıştırmanız önemli. Ayrıca aracınızı stop etmeden önce her zaman klimanın kapatılması gerekiyor.
- Son olarak yola çıkmadan önce dinlenilmeli, uykulu yorgun ve alkollü yola çıkılmamalı, güvenli sürüş için kurallara tam ve eksiksiz olarak riayet edilmeli. En fazla 4 saat dinlenmeden araç kullanılmalı ve en az 30 dakika mola verilmeli ve bir gün içinde en çok 8 saat araç kullanılmalı. Eğer yolculuk 8 saatten fazla sürecek ise yedek bir sürücü ile dönüşümlü olarak araç kullanılmalı. En önemlisi gece yolculuğundan mümkün olduğu kadar kaçınılmalı ve gündüz yolculuğu tercih edilmeli.