Ana Sayfa DÜNYA GÜNDEMİ Almanya’da 3 yıl sürecek havai hat kamyonları testi başladı
DÜNYA GÜNDEMİKAMYON-TREYLERManşet HaberSON DAKİKA

Almanya’da 3 yıl sürecek havai hat kamyonları testi başladı

Paylaş
Almanya'da 3 yıl sürecek havai hat kamyonları testi başladı
Paylaş

Almanya’nın Murg Vadisi’ndeki havai hat kamyonları için oluşturulan pilot güzergahın üç yıllık test aşaması başladı.

Sürdürülebilir karayolu yük taşımacılığının gelecekteki tasarımı için değerli bir deneyim sağlayacak olan hibrit katener kamyonlar üzerinde gerçekleştirilen test aşaması eWayBW pilot hattı devreye alındı.

Almanya Murg Vadisi’ndeki ana yol üzerinde yaklaşık 18 kilometrelik bir alanda -dördü elektrikli olmak üzere- uygun teknolojiye sahip kamyonlar, havai hatlar aracılığıyla çekiş akımını elde ediyor. Test aşaması Haziran 2024’e kadar sürecek olan otoyoldaki eWayBW projesi 103 milyon Euro’ya mal olacak.

Maliyet inanılmaz oranda düşerken, çevreye de sıfır zarar veriyor

“Asma hatlı kamyonlar, dizel kamyonlardan daha temiz ve daha verimli. Sessiz kamyonlar, çok az enerji ile kilometrelerce yol kat ediyor ve herhangi bir zararlı egzoz gazı veya sera gazı emisyonu yaymıyor.

eWayBW nedir?

eWayBW, elektrikle çalışan hibrit katener kamyonlarını araştırmak için bir pilot projedir. Kuppenheim ve Gernsbach-Obertsrot arasındaki B 462’de seçilen bir genel test rotasında, iki bölüm havai hatlarla elektrikleniyor. Hibrit havai hat kamyonlarının çalışması, üç yıllık bir pilot aşamada araştırılacak. Tüm aşamalarda bilimsel araştırmacılar da projeye eşlik edecek.

Hibrit katener kamyonlara ek olarak , güzergahta diğer alternatif sürüş biçimleri de araştırılıyor. Hibrit katener kamyonlar dizel ve elektrikli tahriklerle donatılırken, tamamen elektrikli bir kamyon ve bir hidrojen / yakıt hücreli kamyon da test ediliyor. Ayrıca, havai hatlı hibrit kamyonda geçici olarak sentetik yakıtlar da kullanılıyor. Bu test, gerçek koşullar altında kamyonlar için çeşitli alternatif tahrik biçimlerini karşılaştırmayı da mümkün kılıyor.

Havai hat teknolojisi nasıl çalışıyor?

Sistemin havai hatları, demiryolunun havai hat teknolojisine dayanıyor. Kamyonun tavanındaki sensörler, aracın üzerinde bir havai hattı olup olmadığını algılıyor. Yerleşik pantograflar daha sonra uzatılıyor ve havai temas hattı ile temas kuruyor. Böylece kamyonun elektrik motoruna elektrik akımı başlıyor. Havai hat biter bitmez veya kamyon önündeki aracı sollamaya başlar başlamaz, hemen pille çalışan hibrit devreye giriyor. Güç bağlantısı kesildiğinde hızın düşürülmesi gerekmiyor ve akan trafikte otomatik olarak gerçekleşiyor. Aküye dayalı bir hibrit sistem güç sağlarken bir yandan da akünün havai hat üzerinden şarj edilmesi avantajını kullanıyor. Böylece kamyon hava hattından ayrılırken akü modunda da maksimum menzil kullanılabiliyor.

Paylaş
Yazan
A. Kurtay -

Gazeteciliğe Hürriyet Gazetesi'nde başladı. Türk Haberler Ajansı, Anadolu Ajansı, Günaydın, Saklambaç, Milliyet ve Cosmopolitan'da çalıştı. Sport, Oto Aktüel, Motosiklet Dünyası, Oto Life, Oto Aktüel Haber, Europe News dergilerininde Kurucu Editör olarak çalıştı. Halen otoaktuel.com.tr, kamyonhaber.com, gazetelojistik.com ve turkishtradenews.com yayınlarının editörü.

İlgili Haberler

ODMD Ekim Ayı Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı Raporunu Açıkladı

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı 2024 Ekim ayında %4 azalırken, otomobil...

Mercedes-Benz Türk İkinci El Markaları TruckStore ve BusStore ile Fark Yaratıyor

Mercedes-Benz Türk ikinci el araç markaları TruckStore ve BusStore, zengin araç portföyü...

Ekol Lojistik, uluslararası faaliyetlerinin DFDS firmasına devri anlaşmasından çekildi!

Ekol Lojistik, yaklaşık iki yılı aşkın süredir devam eden uluslararası kara, hava...

MAN ilk elektrikli çekici teslimatını yaptı

Karayolu yük taşımacılığının karbonsuzlaştırmaya yönelik araçlarıyla sektöründe sürdürülebilirliğin öncüsü olan MAN ilk...