Eylül 2023 itibarıyla, hayat sigortacılığı prim üretimi %95 büyüme ile 41.4 milyar TL’ye, bireysel emeklilik fonlarının ise ekim sonu itibarıyla %86 büyüme ile 633 milyar TL’ye ulaştı.
2023’ün hem Türkiye hem dünya için zor bir yıl olduğunu belirten AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, Bireysel Emeklilik Sistemi’nin zor zamanlar için bir kalkan etkisi oluşturduğuna dikkat çekti. BES’in bir tasarruf ve yatırım aracı olarak son 5 yılda enflasyonun üzerinde yaklaşık %200 reel getiri sağladığını, güçlenen bir ülke ekonomisi için BES’in en önemli araçlardan biri olduğunun altını çizdi.
Kuruca, AgeSA’nın 2023 yılında gönüllü BES’te fon büyüklüğüne göre sektör lideri olduğunu belirtti. AgeSA’nın Hayat Sigortası branşındaki büyümesini sektörün üzerinde sürdürdüğüne dikkat çekti. Eylül 2023 itibarıyla, hayat sigortacılığı prim üretimini %95 büyüme ile 41.4 milyar TL’ye, bireysel emeklilik fonlarının ise ekim sonu itibarıyla %86 büyüme ile 633 milyar TL’ye ulaştığının altını çizen Kuruca, hayat ve ferdi kaza üretiminde 5.2 milyar TL prim üretimi gerçekleştirerek sektör ortalamasının üzerinde büyüdüklerini açıkladı. AgeSA, 2024 yılında BES ve Hayat Sigortası branşlarındaki liderliğini güçlendirerek devam etmeyi hedefliyor.
Bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün lider kuruluşlarından AgeSA, başarılı bir yılı daha geride bırakmanın gururunu yaşıyor. Şirketin yıl boyunca elde ettiği başarıları ve gelecek planlarını paylaşan AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, AgeSA’nın finansal performans, stratejik hedefler ve sürdürülebilirlik konularında kapsamlı bir değerlendirme yaptı. 2023 yılının yaşanan doğal afetler, ekonomik dalgalanmalar ve savaşlar nedeniyle herkes için zor bir yıl olduğunu belirten Kuruca, tüm bu sorunlara rağmen sektörün ve AgeSA’nın yılı büyümeyle kapatacağına dikkat çekti.
BES’te hedef GSMH’nın %10’u
Ülke ekonomisinin güçlenmesi için tasarrufa ihtiyaç olduğunu belirten Kuruca, finansman açısından BES’in en önemli yatırım aracı olduğunu belirtti. Bireysel Emeklilik Sistemi her yıl büyümeye devam etse de ülkemizin BES potansiyelinin GSMH’ın %10’una ulaşması için reel olarak yaklaşık 6 kat büyüme kaydetmesi gerektiğini vurguladı. BES’te yeni katılımcıların kazandırılmasının yanı sıra, mevcut katılımcılarının da tasarruf miktarını artırması gerektiğini söyledi.
BES 20 yıldır ülke ekonomisine katkısını sürdürüyor
Bu yıl; bireylerin tasarruf bilincinin artırılması, yatırıma yönlendirilen tasarruflarıyla bir birikim oluşturmaları ve emeklilikte gelir elde etmeleri için hayata geçirilen Bireysel Emeklilik Sistemi’nin ülkemizdeki 20 yılı geride bıraktığına dikkat çeken Kuruca, sözlerine şöyle devam etti. “20 yıl boyunca BES, gösterdiği hızlı büyüme ve ulaştığı fon performansıyla hem güvenilir hem de verimli bir tasarruf ve yatırım yöntemi olduğunu kanıtladı. Yüzde 25’lik devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılması ve 18 yaş altının BES’e dâhil edilmesi gibi yeni düzenlemelerin yanı sıra emeklilik fonlarının gösterdiği yüksek ivmeli performans da yıllar içinde hem sisteme olan güveni hem de katılımcı sayısını artırdı. Tüm bu gelişmeler ve bireylerin artan farkındalığıyla birlikte 20 yılda hem bireysel emeklilik sistemi hem sektörümüz çok yol kat etti. Güzel bir büyüme oranı yakaladı. Bunun üzerine daha fazlasını inşa etmemiz lazım. Ülkemizde yatırımları arttırmak istiyorsak bunu sadece yurt dışı kaynaklarla yapmak mümkün değil. Sağlam ekonomi bireysel emeklilik gibi sürdürülebilir uzun vadeli tasarruf yaklaşımından geçiyor. Toplum olarak daha çok tasarruf yapmayı öğrenmeli ve desteklemeliyiz. AgeSA olarak bu yolculuktaki payımız bizi gururlandırıyor. Bizimle birlikte olan herkese “İyi ki” dedirtebilmek hedefiyle, odağımıza hep insanı alarak ülkemizde tasarruf, yatırım ve sigorta bilincinin artması için aralıksız çalışıyoruz.”
BES 5 yılda yüzde 530 getiri kazandırdı
Kuruca, tek bir platform üzerinden, birçok yatırım aracına ulaşmayı mümkün kılan Bireysel Emeklilik yatırım sistemi özelliğinin giderek önem kazandığını ifade etti ve ekledi. “Uzun vadeli getiri perspektifinden baktığımızda BES, tüm bu süre zarfında birikimleri doğru değerlendirmek ve iyi bir getiri elde etmek için ne kadar güvenilir ve doğru bir araç olduğunu kanıtladı. Örnek vermek gerekirse, son 5 senelik getirilerde sektör ortalamasını baz aldığımızda BES’in yüzde 530’luk bir getirisi olmuş. Bu dönemde enflasyon oranı ise yüzde 330. Yani BES, 5 sene içinde enflasyon üzerinde yüzde 200’lük bir reel getiri kazandırmış. BES uzun vadede enflasyonun üzerinde yarattığı değer ile öne çıkarken ekonominin kalkınması için de çok önemli bir kaynak oluşturuyor” dedi.
“2024 yılında da BES ve hayat sigortası alanında lider konumumuzu daha da güçlendireceğiz“
Eylül 2023 itibarıyla, hayat sigortacılığı prim üretiminin %95 büyüme ile 41.4 milyar TL’ye, bireysel emeklilik fonlarının ise ekim sonu itibarıyla %86 büyüme ile 633 milyar TL’ye ulaştığının altını çizen Kuruca, AgeSA’nın hem hayat sigortası hem de bireysel emeklilik alanındaki en büyük şirket olduğunu belirtti. 2024 yılı hedefleri doğrultusunda büyümeye devam edeceklerine dikkat çeken AgeSA Genel Müdürü Fırat Kuruca, “2024 yılı için en büyük hedefimiz müşterilerimize verdiğimiz vaat ve sözlerin arkasında durarak onlara en iyi hizmeti sunmak. AgeSA’nın 4.2 milyona yakın müşteri, 1838 çalışan ve 293 acenteyle sektördeki konumuna dikkat çeken Kuruca, “Yılın üçüncü çeyreğinde de gönüllü BES’te fon büyüklüğüne, hayat sigortası pazarında ise prim üretimine göre özel sektör şirketleri arasında liderliğimizi koruduk. BES’te, Eylül 2023 itibarıyla 122 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştık. BES ve Hayat teknik kârlılıklarımız ve giderlerde yüksek enflasyonun getirdiği baskılara rağmen mali gelirlerimizde elde ettiğimiz büyüme ile net kârda da başarılı ve güçlü sonuçlar yakaladık. Büyüyen ve güçlü kanal yapımız ile birlikte zengin ürün portföyümüzle, Hayat branşında sürdürülebilir büyüme gösterdik. Hayat ve ferdi kaza üretiminde 5.2 milyar TL prim üretimi gerçekleştirdik ve sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi başardık. Serbest hayat sigortası alanında da farklı riskleri kapsayan, esnek ve yenilikçi ürünlerimizle pazardaki konumumuzu güçlendiriyoruz. Yeni birikimli hayat sigortası ürünümüz Hayata Yatırım Sigortası’nın daha ilk yılında prim üretiminde %30 pazar payına ulaştık” dedi.
“BES’te yeni müşteri kazanımına odaklanacağız”
AgeSA’nın 2024 hedeflerini de paylaşan Kuruca, 2024 yılında çoklu ve farklılaşan dağıtım kanalı modeli ile prim üretimini artırarak liderliklerini pekiştirmek ve güçlü büyümeyi sürdürmek için gerekli stratejilerinin hazır olduğunu anlattı. “BES’te yeni müşteri kazanımına odaklanacak, fon çeşitliliğini artıracağız. Fon danışmanlığı hizmetlerimizi geliştirmeye ve kullanımını yaygınlaştırmaya odaklanacağız” diyen Kuruca, hayat sigortası branşında ise potansiyele yönelik ürünler geliştirmeye devam edeceklerini söyledi. Kuruca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yaşlanan nüfus için yeni çözümler geliştirmeye devam ederken; müşteriye değer yaratacak yeni iş odaklı projeleri hayata geçirmeye, sektörümüzde sürdürülebilirlik uygulamalarını artırmaya odaklanacağız. Türkiye’de sigorta bilincinin artmasına ve sektörün gelişimine öncülük ederken kadrolarımızı genişleterek istihdama da katkıda bulunmayı sürdüreceğiz. AgeSA olarak varlık nedenimiz “işimizin özündeki iyiliği sunmak”. Bu varlık nedenini yaşatmak ve sigortaya duyulan güveni pekiştirmek için yatırımlarımızı ve faaliyetlerimizi sürdüreceğiz.”
“Sektörün en büyük direkt satış kadrosuna sahibiz”
AgeSA Hayat ve Emeklilik Genel Müdürü Fırat Kuruca, sadece müşterilerine değil çalışanlarına da “İyi ki” dedirtmeyi hedeflediklerini anlattı. “İnsan kaynağımızın sürekli gelişimine ve mutlu çalışma deneyimine odaklanıyoruz” diyen Kuruca, başta cinsiyet olmak üzere ayrımcılığın her türüne karşı olan İnsan Kaynakları politikaları sayesinde istihdam, ücret ve kariyerde fırsat eşitliği sağladıklarını ifade etti. AgeSA’nın çalışan bağlılık skorunun yüzde 80, genel memnuniyet skorunun ise yüzde 87 olduğuna dikkat çeken Kuruca, Türkiye’nin en iyi şirketlerinin çok üstünde bir noktada olduklarını söyledi.
Sektörün en büyük direkt satış kadrosuna sahip olduklarının altını çizen Kuruca, şöyle devam etti: “ Bu kanalı sürekli büyütüyor, ekibimize yeni çalışma arkadaşları ekleyerek yüz yüze hizmetimizi daha da yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Mevcutta 293 acentemiz bulunuyor, bunların %87’si üretken acente. 2024 yılında acente kanalında mevcut acente üretkenliğimizi artırmayı, daha büyük ölçekli acentelerimizi bünyemize katmayı ve acentemizin olmadığı illerde de acenteler kazanmayı hedefliyoruz. Bize göre hem sürdürülebilir büyümenin anahtarı satış ve satış sonrası süreçleri müşterinin ihtiyaçları doğrultusunda kalite odaklı yönetmek. Sektörün en büyük saha kadrosuna sahip AgeSA olarak tüm bu süreçleri uçtan uca planlıyor ve denetleyerek ilerliyoruz.
Yatırımlarınızı riskleri dağıtarak, sepet olarak yapın
Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomilerde hisse senetleri uzun vadede her zaman değer kazandırdığını belirten Kuruca, “Ülkemizdeki ekonomik dinamiklere baktığımızda yabancı para ağırlıklı yatırımların, altın ve Eurobond’un popüler olduğunu görüyoruz. Uluslararası hisse senetlerine, teknolojiye yatırım yapmak isteyenler için de çeşitli opsiyonlar mevcut. Ayrıca hisse senetleri piyasasında sürdürülebilirlik fonlarına da yatırımların arttığını görüyoruz. Genel anlamda bakarsak, dünyada risk algısı arttıkça altına ve dolar bazlı enstrümanlara yöneliş hareketleniyor. Mesela, hisse senedi yılın ilk ayında çok popülerdi, altın ise durağandı. Son haftalara baktığımızda ise hisse senetlerinde duraksama, altında ise yeniden bir hareketlenme görüyoruz. Burada dikkat çekmek istediğim bir diğer konu da, hisse senedinin en yüksek olduğu noktada çıkıp altına en düşük fiyatla girip en yüksek fiyatta satmak gibi mucizevi beklentiler içine girilmemesi olur. Bu yüzden tasarruflarını değerlendirmek isteyenlere riskleri dağıtmalarını ve tüm enstrümanları kapsayacak şekilde bir sepet yapmalarını öneriyoruz. Deneyimlerimize dayanarak bu formülün doğru sonuçlar verdiğini de görüyoruz” dedi
“Dijitalleşmede sektörde bir ilke imza attık”
AgeSA’nın veri odaklı şirket olma stratejisi doğrultusunda yaptığı yatırımlarla analitik yetkinliklerini geliştirmeye devam ettiğini söyleyen Kuruca, bu alandaki çalışmalara dair şu bilgileri paylaştı: “AgeSA mobil uygulamamızla 400 binin üzerindeki aktif kullanıcımızın deneyimini her geçen gün daha da iyileştiriyoruz. Veri ve analitik modelleme alanlarında yaptığımız yatırımlarla birlikte hem mevcut altyapımızı güçlendiriyor hem de müşterilerimiz için en doğru yönlendirmeleri sunmamızı sağlayacak şekilde aksiyonlar geliştiriyoruz. Sektörde bir ilk olan ve FonPro çatısı altında her yatırımcı profiline uygun bir seçeneğin yer aldığı yeni hizmet modeliyle BES müşterilerinin fon yönetimi konusunda bilgi seviyeleri ve tercihlerine göre diledikleri modeli seçerek kazançlarını artırabiliyor. FonPro kapsamında müşterilerimize 3 farklı hizmet sunuyoruz: “Tavsiye Al”, “Kendin Yönet” ve “Uzmana Bırak”… AgeSA Mobil’i geliştirmeye devam ediyoruz. Kullanıcılar tarafından yüksek puan alan uygulamamızla son yıllarda pek çok ödül de aldık.”
AgeSA Hakkında
AgeSA, Sabancı Holding ile iki yüz yıllık sigortacılık geçmişi olan Belçikalı sigorta şirketi Ageas’ın ortaklığıdır. AgeSA aynı zamanda halka açık bir şirket olup, hisseleri “AGESA” koduyla Borsa İstanbul’da işlem görmektedir. AgeSA, bireylerin tasarruf ve birikim ihtiyaçları için bireysel emeklilik ürünleri sunmaktadır. Aynı zamanda, müşterilerine sunduğu hayat ve kaza sigortası ürünleriyle de yaşamın getirebileceği beklenmedik risklere karşı bireyleri ve ailelerini güvence altına almaktadır.